Istnieje ogromna ilość różnych diet, które mają poprawić metabolizm, być lekkostrawne, umożliwić spadek masy ciała czy pozbyć się ztoksyn z organizmu. Wybierając wśród nich, warto jednak sprawdzić, jaka dla nas osobiście będzie najlepsza. Proces detosykacji choć bardzo potrzebny nie powinien być uciążliwy.A z drugiej strony głodówka, nie oznacza wcale, że szybko schudniemy. Zarowno aby oczyścić organizm z toksyn, uregulować działanie jelit, jak i poprawić stan zdrowia czy zredukować masę ciała, trzeba mieć plan i się go trzymać. Na działanie organizmu wpływa szereg mechanizmów, dlatego też nie każda dieta warta jest stosowania. Które obecnie są najbardziej popularne, ale i potencjalnie skuteczne?
Dieta oczyszczająca organizm z toksyn
Masz ostatnio problemy z trawieniem? A może chorujesz częściej niż zazwyczaj? Towarzyszcyz Ci non stop złe samopoczucie? Niestety mogą to być objawy zatrucia organizmu. Częściowo sami jesteśmy za to odpowiedzialni prowadząc niezdrowy tryb życia. Czasem może się też okazać po szczegółowych badaniach laboratoryjnych, że mamy nadwyżki miko- i makroelementów, w tym metali ciężkich w organizmie. Jeśli od dłuższego czasu czujemy się gorzej warto zrobić badania krwi z oznaczeniem poziomu witamin i minerałów. Jednak, gdy po prostu zaczynamy czuć się ciężko, chorujemy więcej lub mocniej, a nawet czujemy, że nasz żołądek i jelita nie wyrabiają z trawieniem, to można postawić na detoksykację organizmu.
Jak przygotować się do diety oczyszczającej?
Przede wszystkim nie można rzucić swojego standardowego jadłospisu z dnia na dzień. Organizm dozna szoku, co może przynieść nam wiele nieprzyjemności. Jeśli codziennie dostarczamy mu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, to poniekąd jest od nich uzależniony. Nawet osoby zdrowe, gdy chcą oczyścić swój organizm, muszą zacząć stopniowo.
Dlatego najlepiej jest zmiany wprowadzać powoli. Na początku zrezygnujmy z jedzenia fast foodów, przetworzonej żywności, picia napojów gazowanych, alkoholu czy kawy. Po kilku dniach już odczujemy różnicę, jeśli korzystaliśmy z takich produktów często. Odstawiając jedne produkty spożywcze, wprowadzamy inne, zdrowsze. Zamiast kawy – czarną herbatę, zamiast coca coli duże ilości wody mineralnej.
Autorzy diet oczyszczających podkreślają, że warto wprowadzić stałe godziny posiłków, jeśli to możliwe. Albo po prostu wyznaczyć sobie trzy główne posiłki – śniadanie, obiad, kolację i między nimi przekąszać lekkie produkty np. skyr, owoce, warzywa, które dostarczą witamin i mikroelementów, a nie tylko pustych kalorii i toksyn.
Co jeść na diecie oczyszczającej?
To pytanie zadawane jest najczęściej. Jednak warto wiedzieć na co mamy nietolerancje pokarmowe. Nawet jeśli do tej pory jedliśmy pokarmy, po których czasem się gorzej czuliśmy, ale dla ich smaku było warto – tutaj trzeba je kategorycznie odstawić. Sama dieta powinna trwać od 3 do 7 dni. Nie dłużej! Już podczas trzydniowej diety, możemy zauważyć, że zniknął problem z koncentracją, czujemy się lżej, a nawet straciliśmy nadmiar zatrzymanej wody w organizmie. Taka dieta nie ma na celu nas odchudzić, a pozbawić organizm złogów i toksyn, które się w nim nagromadziły. Skutkiem ubocznym może być utrata masy ciała, jednak najczęściej jest to wspomiana woda, która była nagromadzona w ciele i podczas usuwania toksyn i ona z nas zeszła.
Jadłospis w tej diecie detox jest bardzo prosty. Trzeba szukać produktów niskokalorycznych o niskim indeksie glikemicznym. Jednak należy zadbać też o dużą ilość błonnika pokarmowego, który nas nasyci. W tej diecie królują warzywa i owoce. Surowe mają więcej witamin i minerałów, ale ugotowane są łatwiejsze do strawienia. Warto więc wprowadzić i surówki, i np. puree czy zupy krem. Codziennie należy zjadać 5-9 porcji warzyw i owoców.
Ważne jest popijanie też wody. Szklanka wody z cytryną wypita na czczo to świetna baza dla detoksu. Warto pić taki napój codziennie, nie tylko gdy jesteśmy na diecie. W ciągu dnia można popijać choćby zieloną herbatę, które na niektóre osoby działa bardziej pobudzająco niż kofeina w kawie. Jeśli nigdy nie próbowaliśmy tego napoju warto zacząć od szklanki dziennie. Można popijać też napary z ziół, które są moczopędne, ale należy pamietać, aby uzupełnić wodę i wypijać jej więcej, jeśli zauważamy, że częściej korzystamy z toalety.
Na detoksie można jeść też tak zwane warzywa krzyżowe, jagody, cebulę, czosnek, por czy karczochy, które wspierają oczyszczanie, ale też budują odporność. Sam czosnek jedzony w ilości jednego ząbka codziennie przez miesiąc potrafi polepszyć naszą odporność. Wśród przypraw warto ograniczyć się do tych łagodnych. Jednak najlepszym sposobem na oczyszczenie wątroby jest dodawanie do posiłków sproszkowanego ostropestu plamistego. Można go kupić również w tabletkach.
Dla zdrowia jelit potrzebne są pokarmy sfermentowane. Może to być kapusta kiszona, kefir czy jogurt. Wspierają one mikroflorę jelitową, która pełni ważne zadanie w chronieniu nas przed chorobami. Może też poprawić nasze problemy z żołądkiem.
Etap wychodzenia z diety – nie zapomnij o nim
Tak samo jak najpierw ograniczaliśmy przetworzoną i tłusta żywność przed dietą, tak i po jej zakończeniu powracanie do nawyków żywieniowych musi być powolne. Jeśli mamy ochotę na porcję frytek możemy z powodzeniem ją zjeść. Jednak zamawianie całego menu w fast foodzie może też wprowadzić organizm w szok i w efekcie będziemy się źle czuć. Gdy lubimy pić kawę tutaj też warto zacząć od jednej filiżanki dziennie, a dopiero po kilku dniach powrócić do normalnej dla nas ilości. Kto wie może dzięki kilku dniowej diecie odkryjemy, że wcale nie musimy już tyle słodzić lub bez niezdrowych fast foodów możemy się całkiem dobrze obejść. W zakończeniu diety oczyszczającej ważne jest, aby nie powrócić do złych nawyków. Należy stopniowo wracać do tego co lubimy jeść, a jednocześnie odrzucić wszystko co nam szkodzi.
Dieta Lowfodmap – oczyszczanie jelit i zapobieganie bólom brzucha
Kiedy słyszymy o dietach, zwykle rozpatrujemy każdą nowość jako dietę odchudzającą. Tymczasem część z nich jest po prostu korzystna dla naszego zdrowia. Jedną ze zdrowotnych diet, które mają przynieść organizmowi korzyść i wyleczyć lub zniwelować stopień choroby jest dieta lowfodmap. Szacuje się, że aż 8-20 procent osób na całym świecie powinno się według niej żywić. Dlaczego? Jest to dieta polecana np. przy zespole jelita drażliwego i wprowadzana po konsultacji z lekarzem lub samodzielnie na podstawie zaobserwowanych objawów. Jest ona jedną z diet eliminacyjnych, dzięki której dostarczymy organizmowi niezbędnych składników, ale i poprawimy pracę jelit.
Objawy zespołu jelita drażliwego
Bardzo łatwo można pomylić objawy zespołu jelita drażliwego z niestrawnością, zjedzeniem czegoś ciężkiego czy nieświeżego. Jednak u większości osób objawy powiązane są ze stresem. Kiedy organizm się stresuje, jelita także chorują. Dużo osób ma nudności, bóle brzucha czy nawet wymioty, szczególnie podczas nerwowego dnia lub przed ważnym wydarzeniem. Jedzenie typu fast food, duże ilości słodyczy, ostre przyprawy czy nawet gluten, również mogą wywoływać szereg nieprzyjemnych objawów.
Są też osoby, które codziennie odczuwają problemy po jedzeniu, ale nie ma żadnej przyczyny fizjologicznej takiego stanu. Można powiedzieć, że dieta w tej jednostce chorobowej pozwoli wyeliminować przyczyny takich dolegliwości.
Zespół jelita wrażliwego czy nietolerancja glutenu?
Dieta w tym schorzeniu opiera się na wyeliminowaniu produktów, które mogą podrażniać jelita, czyli tych najgorzej tolerowanych. Między innymi są to produkty zawierające gluten. Mając zespół jelita drażliwego, nietolerancje czy alergię, organizm będzie zaliczał gluten do szkodliwych substancji, a nawet do toksyn. Dlatego będzie bardzo źle reagował na spożywane posiłki z zawartością zwykłej mąki pszennej.
Żeby mieć pewność czy to celiakia, alergia na gluten czy zespół jelita drażliwego trzeba zrobić konkretne badania, w tym gastroskopię. Jeżeli jednak objawy ustępują po jedzeniu posiłków bezglutenowych może być to wskazówka, że faktycznie organizm nie toleruje tego składnika.
Zespół jelita drażliwego – co jeść?
Pierwsza faza lowfodmap trwa 6 do 8 tygodni. Jest to tak zwana faza eliminacyjna, kiedy wyklucza się wszystkie produkty tak zwane high fodmap. W tym czasie jelita odpoczywają i nie są podrażniane. Można znaleźć wiele zaleceń czy nawet gotowych jadłospisów, ale warto pamiętać, że posiłki najlepiej dobierać indywidualnie. Pierwsza część to też poniekąd proces detoksykacji. Nie jemy już tego, co nasz organizm uzna za toksyczne. A więc nie podrtuwamy się nieświadomie.
Czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego? Przede wszystkim produktów łatwo fermentujących np. wina, fruktozy, która jest zawarta w wielu kupnych produktach i owocach, cebuli, czosnku, ostrych przypraw i glutenu.
Co zatem można jeść? Najlepiej stawiać na mleczne produkty bez laktozy. Można jeść sery, w tym camembert, sery żółte oraz fetę. Z owocami trzeba bardziej uważać ze względu na fruktozę, ale dozwolone są między innymi truskawki, średnio dojrzałe banany, maliny, cytryny, winogrona bądź pomarańcze.
Wśród produktów zbożowych trzeba wybierać te bezglutenowe. W wielu sklepach bez problemu można dostać gotowe chleby, w tym tostowy czy bułki. Także wafle ryżowe i kukurydziane można jeść zamiast pieczywa. Jeśli chodzi o mąkę i wypieki najlepsze będą mąka jaglana, gryczana, kukurydziana oraz ryżowa.
Makaron też warto wybierać kukurydziany lub gryczany. Do obiadu można gotować ziemniaki, różne rodzaje ryżu, kaszę gryczaną i jaglaną czy komosę ryżową. Trzeba uważać na rośliny strączkowe. Najlepiej jeść je w bardzo małych ilościach lub wcale, tofu jest dozwolone.
Wśród mięs warto wybierać te wysokiej jakości, ale obrabiać je podczas gotowania i pieczenia bez tłuszczu. Także chude ryby są jak najbardziej w tej diecie polecane. Warzywa też można dobierać dowolnie, jednak trzeba ograniczyć ilość pomidorów, kapusty, papryki, rzepy i cukinii.
Napoje, które pomogą w oczyszczaniu z toksyn
Kawa nie jest zabroniona, ale warto pić słabszą niż zwykle. Jeśli dodajemy mleko, wybierzmy to bez laktozy. Można też pić herbaty, o ile nie są kwaskowate lub robione na silnym naparze. Z kupnymi napojami warto uważać i sprawdzać czy w składzie zawierają syrop glukozowo-fruktozowy. Trzeba wybierać warianty z cukrem lub niesłodzone. Zabroniony jest jednak sok jabłkowy.
Po 6-8 tygodniach diety można powoli wprowadzać inne artykuły i obserwować organizm. Jeśli coś nam nie będzie służyć i pojawią się dolegliwości bólowe, niestety trzeba będzie taki produkt wykluczyć z jadłospisu na dłużej. Jednak jako dieta oczyszczająca z toksyn, za które nasz organizm uznał różne rzeczy, można zauważyć, że czujemy się ogólnie lepiej. Nie każdy produkt, który musieliśmy odstawić, trzeba będzie wykluczyć z menu na zawsze! Niektóre z powodzeniem do naszej diety powrócą.
Dieta wysokobiałkowa – jadłospis nie tylko dla sportowców
Dieta wysokobiałkowa stała się w ostatnim czasie popularna. Jednak większość osób podnosi ilość spożywanych protein głównie ze względu na intensywny wysiłek fizyczny mający na celu wyrzeźbienie mięśni, które są zbudowane właśnie z nabiału. Dlatego też eksperci zalecają osobom trenującym regularnie siłowo zjedzenie po treningu produktów bogatych w białko.
Z drugiej zaś strony taka dieta przy jednoczesnym ograniczeniu spożywanych tłuszczy może działać odchudzająco. Są też osoby, które jedzą więcej białka z powodu nadkwasoty. W tym przypadku białko pomaga złagodzić tę dolegliwość, a ograniczenie tłuszczy i cukrów sprzyja lepszemu samopoczuciu po jedzeniu. Co warto wiedzieć o diecie wysokobiałkowej?
Jak się odchudzać na diecie wysokobiałkowej?
Przede wszystkim, jeżeli ze względu na stan zdrowia musimy przestrzegać diety, trzeba najpierw skonsultować się z lekarzem. Długotrwałe stosowanie diety wysokobiałkowej może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, co obciąży trzustkę i nerki oraz może prowadzić do rozwinięcia się artretyzmu. Może też obciążać pracę wątroby, czy sprawiać, że będziemy częściej oddawać mocz, czy się pocić. Wiząc takie efekty, zdecydowanie powinniśmy przerwać dietę i poszukać lepszej alternatywy!
Dlatego ta dieta nie jest dla wszystkich. Podstawę stanowi wprowadzanie jej powoli i przejście na pełną dietę wysokobiałkową tylko na 3-4 tygodnie. Później należy zastąpić ją dietą niskokaloryczną.
Przechodząc na ścisłą dietę wysokobiałkową, trzeba spożywać białko w każdym posiłku. Pomoże to spalić kalorie z tłuszczu, co wspomaga redukcję wagi ciała. Ponadto duża ilość protein w diecie sprawia, że zwiększa się ilość energii pobieranej z organizmu na trawienie, a to z kolei daje deficyt kaloryczny.
Jemy dużo, ale nasz organizm spala więcej kalorii, niż przyjmuje. Nie można przy tym jednak zapomnieć o dostarczaniu witamin i minerałów. Dlatego też po okresie budowania masy u sportowców bądź 3-4-tygodniowej diety odchudzającej należy wprowadzać do jadłospisu inne pokarmy. Dzięki temu organizm może trwać dalej w fazie poprawianie wyglądu sylwetki, ale my nie doświadczymy braku energii, czy braku witamin i składników mineralnych.
Jakie produkty są bogate w białko?
Wydawać by się mogło, że wystarczą jogurty proteinowe, aby wspomóc pracę organizmu. Jednak w ich składzie oprócz dużej ilości białek znajduje się też sporo węglowodanów. A na diecie wysokobiałkowej należy ograniczyć tłuszcze oraz właśnie węglowodan, zatem takie gotowe napoje mogą okazać się złym wyborem.
Wysokobiałkowe dania opierają się głównie na mięsie, ale jest też szereg warzyw zawierających ten budulec, dlatego nawet weganie mogą spróbować takiej diety. Najwięcej białka dostarczają m.in. orzechy arachidowe, pestki dyni, słonecznik, migdały, warzywa strączkowe, gotowana soja, otręby pszenne i gotowana soczewica.
Natomiast w produktach odzwierzęcych będzie go najwięcej w serach, zwłaszcza parmezanie, mleku w proszku, schabie, mięsie każdego rodzaju, tuńczyku, dorszu i innych rybach, wątróbce wieprzowej i jajkach.
Opierając dietę na produktach wysokobiałkowych, warto pamiętać, że ważne jest też ich przyrządzanie. Unikać trzeba produktów smażonych. Zamiast smażyć na tłuszczu, warto upiec je w piekarniku bądź na patelni grillowej. I chociaż nie można drastycznie ograniczać spożywania tłuszczów, w tym akurat aspekcie warto je ograniczyć. Zamiast tego dodać łyżkę dobrej jakości oleju bądź oliwy do sałatki czy zupy. Nie kupujmy też gotowych posiłków, które wystarczy podgrzać. Najczęściej są wysoko przetworzone i utrwalone za pomocą konserwantów. Zawierają też dużo soli a często, chociaż się tego nie spodziewamy kupując gotowy obiad, również cukier.
CRAM – 3-dniowa dieta na płaski brzuch bez wyrzeczeń
Jedną z bardzo popularnych w Internecie diet w ostatnich miesiącach jest dieta CRAM. Nazwa ta, to skrót zaczerpnięty od pierwszych liter angielskich słów określających produkty, które w tej diecie są podstawą żywienia. Będą to: cereals – zboże, rice – ryż, apples – jabłka, milk – mleko.
Dzięki diecie bazującej na tych składnikach można w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, zwłaszcza z brzucha. Dodatkową korzyścią jest poprawa funkcjonowania przewodu pokarmowego. Kto powinien korzystać z tej diety?
Jak działa dieta CRAM?
Po pierwsze nie jest to długoterminowa dieta odchudzająca, a jedynie oczyszczająca. Powinna on trwać 3 dni. W diecie tej je się bardzo ograniczoną ilość produktów, zatem stosowanie jej przez dłuższy czas z łatwością doprowadziłoby do niedoborów mikro- i makroelementów.
Warto jednak wiedzieć, że ma ona świetne działanie regulujące przewodu pokarmowego. Zboża i ryż bardzo korzystnie wpływają na same procesy trawienia, ale też na pracę jelit.
Z kolei jabłka mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego i witamin. Dzięki temu regulują pracę jelit ale też dostarczają do organizmu potrzebnych witamin. Natomiast mleko odpowiada za absorpcję białek.
Dodatkowo podczas tej diety należy wypijać minimum dwa litry wody dziennie. Dzięki temu nie tylko łatwiej pozbędziemy się produktów przemiany materii ale też możemy zredukować obrzęki czy proces nadmiernego zatrzymywania się wody w organizmie. Sama woda też poprawia trawienie i reguluje pracę nerek, a co za tym idzie, przyspiesza usuwanie cukrów z organizmu.
Co można jeść na diecie CRAM?
Dzień warto zacząć od wypicia szklanki soku jabłkowego. Najlepszy będzie naturalny, robiony w domu lub też kupny ale bez dodatków słodzących. Na śniadanie można zjeść na przykład pełnoziarniste suchary popite szklanką mleka. Osoby, które nie tolerują laktozy, powinny wybrać mleko bez laktozy, jednak nie wolno pomijać tego elementu diety.
Na lunch można zjeść ugotowany wcześniej ryż z przyprawami takimi jak imbir i cytryna, które sprawią, że proste danie będzie pełne smaku. Kolacja, to na przykład pełnoziarnisty makaron z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ulubioną przyprawą, np. bazylią.
Jeśli w ciągu dnia zgłodniejemy, z powodzeniem można zjeść jabłko czy wypić szklankę tłustego mleka.
Kolejnego dnia można zamienić kolejność i na obiad zjeść porcję makaronu, a na kolację ryż z jabłkami, albo też zamiast sucharów wybrać chleb pełnoziarnisty. Ważne jest, aby jeść trzy porcje dziennie i jedną przekąskę, opierające się na tych 4 głównych składnikach.
Jakie efekty daje dieta CRAM?
Podczas 3 dni diety można zgubić nawet 2 kilogramy. Jednak są to efekty oczyszczania organizmu z toksyn i wody, a nie strata tkanki tłuszczowej! Jeżeli chcemy oczyścić organizm ze złogów, ta dieta nam w tym pomoże, ale gdy chcemy spalić tłuszcz, to niestety nie będzie to najlepsze rozwiązanie. Pomoże nam natomiast skutecznie usunąć toksyny z organizmu. A detoks organizmu to klucz do tego, aby czuć się lepiej.
Jeżeli mamy problemy ze zdrowiem, a nawet z trawieniem czy cukrzycę i inne schorzenia wymagające specjalnej diety, możliwość skorzystania z metody CRAM trzeba najpierw skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Ponadto warto pamiętać, że jeśli po 1-2 dniach poczujemy się źle, dietę można przerwać bez konsekwencji. Nie przytyjemy nagle kolejnego dnia i nie będzie efektu jo-jo. CRAM jest jednak dobrym wstępem do zmiany nawyków żywieniowych na lepsze, oraz oczyszczenia przewodu pokarmowego. Ale stosowana zbyt długo powoduje niedobory witamin. Dobrze jes więc zacząć ją z myślą o tym, że przeskoczymy z CRAM na zdrowe i zbilansowane odżywianie, jakie proponują zeszyty naukowe i dietetycy.