fbpx

Polskie wino? – tak, u nas też znajdziemy winnice

Gdy myślimy o bogactwie kulinarnym naszego kraju, na pewno jedną z ostatnich rzeczy jest kojarzenie go z produkcją wina. Oczywiście, daleko nam do obecnych winnych, europejskich potęg, jak Włochy, Francja, Bułgaria i Hiszpania, ale Polacy też mogą się pochwalić wytwórstwem wyśmienitych trunków.

Co roku zakładanych jest kilkadziesiąt nowych winnic, nie tylko w cieplejszych rejonach województwa Dolnośląskiego. Rośnie też jakość oferowanych alkoholi i nierzadko wygrywają one w starciu z trunkami producentów z dłuższą tradycją.

W Polsce produkuje się wszystkie rodzaje wina – białe, czerwone i różowe, a także wina musujące.

Szczypta historii

Pomimo nieco surowszego klimatu i na naszych ziemiach poradzą sobie znane i cenione na całym świecie odmiany winogron. Nie trzeba być znawcą, aby kojarzyć szczepy Chardonnay, Riesling czy Pinot Noir.

Produkcja wina w Polsce została zapoczątkowana już 1000 lat temu, ale liczne wojny i pogorszenie klimatu skutecznie przerwały kilkusetletnią tradycję. Dopiero od niedawna obserwuje się tak duże tempo rozwoju i zakładania nowych winnic.

Rodzime produkty coraz częściej spotkamy na półkach w supermarketach, specjalistycznych sklepach, a nawet w hotelach i na lotniskach. Dzięki temu trafiają do coraz większego grona odbiorców, zdobywając całkowicie zasłużone uznanie.

Szlakiem polskiego wina

Jeżeli jesteś koneserem wina i lubisz odkrywać nowe smaki, udaj się w podróż szlakiem polskich winnic. Nie różnią się one wiele od tych w Toskanii lub Bordeaux, dlaczego więc zamiast ruszać w świat, nie spędzić kilku dni wśród malowniczych polskich wzgórz i równych rządków pnącej się winorośli.

Jeśli ktoś decyduje się na założenie w naszym kraju winnicy, musi być prawdziwym pasjonatem i mieć bardzo rozległą wiedzę. Nie tylko o uprawie i szczepach winogron, ale też o całym procesie dojrzewania, zbioru i samej produkcji wina. Trafiając do takiego miejsca, możemy być pewni, że właściciel chętnie podzieli się z nami cząstką tej wiedzy, oprowadzi po włościach, opowie o swojej pasji i zaprosi na degustację własnych wyrobów.

Produkcja nie tylko do domowych piwniczek

Coraz więcej polskich restauracji decyduje się zaopatrywać u lokalnych winiarzy. Jeśli menu i filozofia prowadzenia lokalu opierają się na regionalnych produktach, możemy być pewni, że nie ominie nas degustacja polskich win.

W restauracji możemy również nabyć butelkę ulubionego alkoholu z polskich winorośli i przeznaczyć ją na oryginalny prezent dla bliskich. Na pewno zaskoczy ich wiadomość, że jest to trunek z polskiej winnicy.

Monika Jatczak

image sources

  • grafika: pixabay.com

Monika Jatczak

Z wykształcenia fizjoterapeutka i elektroradiolog. Od początku, to nauki ścisłe i przyrodnicze kształtowały moje zainteresowania i pasje. Medycyna i zdrowie, funkcjonowanie organizmu człowieka, literatura, podróże, kuchnia, nowinki z dzidziny żywienia i prowadzenia gospodarstwa domowego, sport, a w szczególności joga i air yoga, to tematy, które są mi najbliższe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *