fbpx
czwartek, 4 kwietnia, 2024
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaKUCHNIANajbardziej znane odmiany żółtego sera

Najbardziej znane odmiany żółtego sera

-

Żółty ser, poza tym, że ma wiele wartości odżywczych, jest produktem niezwykle uniwersalnym. Spożywamy go w kanapkach, na zimno i na ciepło, dodajemy do sałatek, zapiekanek, makaronów, pizzy i tostów. Oczywiście może też stanowić samodzielną przekąskę podawaną razem z odpowiednim winem, orzechami włoskimi i owocami. W jaki sposób powstaje, jakie gatunki są najpopularniejsze i do jakich potraw dodawać żółty ser?

Prawdziwy, tradycyjny żółty ser produkowany jest z czterech składników. Bazę stanowi mleko, do którego dodaje się podpuszczkę, czyli enzym powodujący tężenie sera. Szczepy bakterii, które biorą udział w dojrzewaniu, odpowiadają za końcowy wygląd, smak i zapach sera. Ostatnim, niezbędnym składnikiem jest sól.

Parmezan

Parmezan to najbardziej znany przedstawiciel twardych, włoskich serów i ciężko sobie bez niego wyobrazić tamtejszą kuchnię. Jest to produkt dojrzewający nawet kilka lat, co znacząco wpływa na cenę. Gdyby tego było mało, do jego produkcji wykorzystuje się mleko konkretnej rasy krów, które mogą jeść jedynie ściśle określoną paszę. Może to właśnie dlatego ser ten ma wielu koneserów. Parmezan konsumujemy solo lub ucieramy jako dodatek do pizzy, zup, zapiekanek i sosów.

Mozarella

Ser Mozzarella również pochodzi z Włoch. Oryginalnie produkowany jest z bawolego mleka. Jednak w sklepach częściej dostaniemy tańszą, choć równie smaczną wersję z mleka krowiego. Jest to miękki, biały ser formowany w charakterystyczne kule. Stanowi podstawowy składnik pizzy, a w wersji na zimno sałatki Caprese. Bardzo często Mozzarellę dodajemy też do kanapek albo domowych zapiekanek.

Cheddar

Cheddar jest tradycyjnym serem angielskim, również produkowanym z mleka krowiego. Jest to najpopularniejszy ser w Wielkiej Brytanii, jednak coraz częściej znajdziemy go na półkach w naszych sklepach.

Charakteryzuje się intensywną, żółtą barwą, choć pierwotnie był niemal biały. Kolor uzyskuje się, dodając naturalnego barwnika, który jednak nie wpływa na jego smak. Cheddar jest serem o wysokiej topliwości, dlatego idealnie będzie się nadawał do zapiekania. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeść go na zimno jako przekąskę lub położyć plasterek na kanapce.

Gouda

Ser ten pochodzi z Holandii, dokładnie z miasta Gouda, skąd wzięła się jego nazwa. Jest to produkt średniej twardości, o krótkim czasie dojrzewania. Łagodny smak i niezbyt wygórowana cena sprawiają, że to jeden z chętniej wybieranych serów w naszym kraju.  Goudę możemy ze smakiem jeść na zimno, dekorując kanapki i sałatki, oraz zapiekać i ucierać jako wykończenie dań z makaronem.

Monika Jatczak
Z wykształcenia fizjoterapeutka i elektroradiolog. Od początku, to nauki ścisłe i przyrodnicze kształtowały moje zainteresowania i pasje. Medycyna i zdrowie, funkcjonowanie organizmu człowieka, literatura, podróże, kuchnia, nowinki z dzidziny żywienia i prowadzenia gospodarstwa domowego, sport, a w szczególności joga i air yoga, to tematy, które są mi najbliższe.
- Advertisment -

Przeczytaj róznież

Zakup mieszkania z rynku pierwotnego, czy wtórnego? Które mieszkanie warto wybrać?

Czy lepiej kupić mieszkanie na rynku wtórnym, czy pierwotnym To jedno z najczęstszych pytań zadawanie przez osoby poszukujące nowego domu. Zarówno nowe, jak i...

Zalety życia na Jana Kazimierza – co oferują nowe mieszkania w tej okolicy?

Centrum Woli to okolica uznawana przez wielu za jedną z najlepszych do zamieszkania. Można liczyć tutaj na wiele nowoczesnych udogodnień, dużo zieleni i bliski dojazd do...

Odkryj atrakcje sportowe w Poznaniu

Stolica Wielkopolski to miasto o bogatej historii i kulturze, które zaskakuje również różnorodnością atrakcji dla miłośników aktywnego spędzania czasu. Niezależnie od tego, czy jesteś...

Potrzebujesz wsparcia w odchudzaniu? Sprawdź suplementy diety wspomagające odchudzanie

W dzisiejszych czasach, gdy tempo życia staje się coraz szybsze, wiele osób boryka się z problemem nadwagi i otyłości. Właściwe odżywianie i aktywność fizyczna...

Opony nowe czy używane? Podpowiadamy!

Wybór między nowymi a używanymi oponami to dylemat, który ma wielu kierowców podczas planowania wymiany ogumienia w swoim pojeździe. Każda opcja ma swoje zalety...

Na co zwrócić uwagę, wybierając lawetę samochodową?

Prowadzisz działalność związaną z przewożeniem uszkodzonych aut? Poszukujesz sprawdzonego sprzętu, który pozwoli Ci legalnie transportować rozmaite modele samochodów? Bezpieczny załadunek pojazdów i maszyn wymaga...