fbpx

Jesienne przysmaki na polskim stole

Data:

Jesień – szczególnie ta, którą określa się jako „polska, złota” przynosi nam mnogość sezonowych przysmaków. Wielu osobom wydaje się, że właśnie wtedy sezon wegetatywny zamiera i nie mamy już do wyboru tak dużo produktów jak w trakcie lata. Osoby te mogą poczuć się miło zaskoczone podczas odkrywania zalet jesiennych plonów.

Typowo jesienne przysmaki

  • Orzechy – są cenione nie tylko ze względu na zawartość odżywczych tłuszczy i składników, ale także jako urozmaicenie codziennej diety. Mogą być one dodawane do deserów, potraw i sałatek, a także stać się szybką przekąską na nieoczekiwany głód. W okresie jesiennym warto spożywać orzechy włoskie, nerkowce i laskowe.
  • Kapusta – znany jest dobroczynny wpływ kiszonej kapusty, szczególnie za sprawą słynnej „diety Kwaśniewskiego”. Tradycyjne polskie kiszonki, mają bardzo pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego. Ponadto są zdecydowanie niskokaloryczne!
  • Dynia – dynia jest niezwykle popularna nie tylko na halloween. Wiele osób ceni ją za pestki, których spożywanie wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Ponadto związki zawarte w tym warzywie znane są z właściwości odrobaczających. Sama zaś dynia może zostać zakonserwowana w słoikach. Sprawdzi się jako urozmaicenie diety, nie tylko w trakcie jesieni, ale także zimą.
  • Jabłka, śliwki, winogrona – to właśnie jesienią polskie sady uginają się pod ciężarem owoców typowych dla naszej szerokości geograficznej. Soczyste jabłka, słodkie śliwki i aromatyczne winogrona mogą być spożywane zarówno w swojej niezmienionej postaci, jak i w formie musów, dżemów czy dodatków do ciast. W tym przypadku naprawdę dużo zależy od naszej własnej inwencji.

Pomysły na ciekawe, jesienne dania

  • Zupy krem – zblendowane zupy, powstające z najróżniejszych warzyw, w tym: pomidorów, dyni, soczewicy czy groszku. To idealne danie na jesień, które zadziała nie tylko rozgrzewająco, ale będzie również prawdziwą bombą witaminową. Pozwoli ci jeszcze lepiej zadbać o kondycję organizmu w trakcie jesiennego przesilenia. Zupy te są bardzo łatwe do przyrządzenia, a podane z grzankami trafią w gusta wielu wielbicieli zup i warzyw.
  • Grzyby – duszone kurki, czy okazałe borowiki podane do pieczeni – to dodatki na myśl których każdemu z nas przypomina się nasza tradycyjna, polska kuchnia. Grzyby, wbrew pozorom mają dużo właściwości odżywczych. A do tego ich niewielka kaloryczność oraz  niepowtarzalny smak powinny nas skłonić do wrzucić ich do koszyka podczas jesiennego spaceru.

Udostępnij:

REKLAMA

Popularne

Więcej wpisów
Podobne

Mikrobiom jelitowy – jak flora bakteryjna wpływa na odporność, nastrój i wagę?

W ostatnich latach rola mikrobiomu jelitowego przestała być domeną...

Trening interwałowy – na czym polega i dla kogo jest najlepszy?

W świecie sportu i fitnessu regularnie pojawiają się nowe...

Inflacja oczami konsumenta – jak chronić oszczędności w trudnych czasach?

Codzienne zakupy stają się coraz droższe. Rachunki za prąd,...

Mały kucharz – jak bezpiecznie gotować z dzieckiem w domu

Gotowanie z dzieckiem to znacznie więcej niż tylko wspólne...
REKLAMA
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze