fbpx
wtorek, 18 stycznia, 2022
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaKUCHNIAJesienne przysmaki na polskim stole

Jesienne przysmaki na polskim stole

-

Jesień – szczególnie ta, którą określa się jako „polska, złota” przynosi nam mnogość sezonowych przysmaków. Wielu osobom wydaje się, że właśnie wtedy sezon wegetatywny zamiera i nie mamy już do wyboru tak dużo produktów jak w trakcie lata. Osoby te mogą poczuć się miło zaskoczone podczas odkrywania zalet jesiennych plonów.

Typowo jesienne przysmaki

  • Orzechy – są cenione nie tylko ze względu na zawartość odżywczych tłuszczy i składników, ale także jako urozmaicenie codziennej diety. Mogą być one dodawane do deserów, potraw i sałatek, a także stać się szybką przekąską na nieoczekiwany głód. W okresie jesiennym warto spożywać orzechy włoskie, nerkowce i laskowe.
  • Kapusta – znany jest dobroczynny wpływ kiszonej kapusty, szczególnie za sprawą słynnej „diety Kwaśniewskiego”. Tradycyjne polskie kiszonki, mają bardzo pozytywny wpływ na pracę układu trawiennego. Ponadto są zdecydowanie niskokaloryczne!
  • Dynia – dynia jest niezwykle popularna nie tylko na halloween. Wiele osób ceni ją za pestki, których spożywanie wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Ponadto związki zawarte w tym warzywie znane są z właściwości odrobaczających. Sama zaś dynia może zostać zakonserwowana w słoikach. Sprawdzi się jako urozmaicenie diety, nie tylko w trakcie jesieni, ale także zimą.
  • Jabłka, śliwki, winogrona – to właśnie jesienią polskie sady uginają się pod ciężarem owoców typowych dla naszej szerokości geograficznej. Soczyste jabłka, słodkie śliwki i aromatyczne winogrona mogą być spożywane zarówno w swojej niezmienionej postaci, jak i w formie musów, dżemów czy dodatków do ciast. W tym przypadku naprawdę dużo zależy od naszej własnej inwencji.

Pomysły na ciekawe, jesienne dania

  • Zupy krem – zblendowane zupy, powstające z najróżniejszych warzyw, w tym: pomidorów, dyni, soczewicy czy groszku. To idealne danie na jesień, które zadziała nie tylko rozgrzewająco, ale będzie również prawdziwą bombą witaminową. Pozwoli ci jeszcze lepiej zadbać o kondycję organizmu w trakcie jesiennego przesilenia. Zupy te są bardzo łatwe do przyrządzenia, a podane z grzankami trafią w gusta wielu wielbicieli zup i warzyw.
  • Grzyby – duszone kurki, czy okazałe borowiki podane do pieczeni – to dodatki na myśl których każdemu z nas przypomina się nasza tradycyjna, polska kuchnia. Grzyby, wbrew pozorom mają dużo właściwości odżywczych. A do tego ich niewielka kaloryczność oraz  niepowtarzalny smak powinny nas skłonić do wrzucić ich do koszyka podczas jesiennego spaceru.

Przeczytaj róznież

Dom energooszczędny – czy warto taki wybudować?

Obecnie wiele projektów domów opiera się na standardach wyznaczonych dla budynków energooszczędnych lub pasywnych. Nie jest to tylko nowy trend, który pozwala nam dbać...

Czy zakup mieszkania do remontu się opłaca?

Szukając idealnego mieszkania, możemy mieć duży problem ze znalezieniem właściwego. Często trafiamy na zachęcające ogłoszenie, ale okazuje się, że lokal jest do gruntownego remontu....

Jak dbać o postawę podczas pracy zdalnej?

Wydawać by się mogło, że praca z domu to najwygodniejsze rozwiązanie. A tymczasem już po paru tygodniach bolą nas plecy, budzimy się rano niewyspani...

Jak poprawić jakość snu przy urazach?

Problemy ze snem mogą być niezwykle uciążliwe, tym bardziej, gdy towarzyszą im różnego rodzaju urazy. Mogą one dotyczyć każdego z nas. Dyskomfort i ból...

Rehabilitacja – co musisz o niej wiedzieć?

Jeszcze do niedawna rehabilitacja kojarzyła nam się tylko z pracą nad powrotem do pełnej sprawności. A dzisiaj z fizykoterapeuty korzystają nawet dzieci. Problematyczny jest...

Planujesz remont? To musisz wiedzieć, zanim zaczniesz!

Każde mieszkanie po kilku latach wymaga odświeżenia. Mogły zmienić się trendy w aranżacji i nasze cztery kąty już nie wyglądają modnie. Jednak o wiele...