fbpx

Herbata – ciekawe przepisy na napój, który pijemy cały rok

Herbata to napój, który każda osoba ma w domu. W Polsce stworzyliśmy już własną tradycję picia herbaty i kawy, choć przepisy na nie znacznie się różnią między domami. Warto jednak wiedzieć, skąd w ogóle wzięła się herbata i jak można ją przyrządzić, aby była jeszcze smaczniejsza. Przede wszystkim do herbaty można dodawać różne dodatki smakowe, nie tylko cukier, mleko czy sok z cytryny. Jest naprawdę bardzo wiele owoców czy przypraw, dzięki którym przyrządzimy sobie nawet herbaciany deser.

Skąd wywodzi się herbata?

Napar herbaty przyrządza się z liści oraz pąków niektórych roślin należących do rodzaju kamelia. Te z kolei są odrębnymi gatunkami lub odmianami gatunku Camellia sinensis, czyli herbaty chińskiej. Sama herbata znana jest już od tysięcy lat. Jednak krąży o niej wiele legend i nie sposób ustalić, kto faktycznie odkrył ten napar. Jedna z najpopularniejszych historii opowiada o mitycznym Cesarzu Shennong, który już w 2737 roku przed naszą erą miał cieszyć się jej smakiem. Po prostu do gorącej wody, którą pijał Cesarz nagle wpadło kilka listków krzewu, który miał przyjemny aromat. I tak powstała pierwsza herbata.

Z Chin herbata wyjechała dopiero w 803 roku naszej ery do Japonii. Na zachód dotarła natomiast około XVI wieku i najpierw pojawiła się w Rosji. Od XVII wieku znana jest Holendrom, którzy w tamtych czasach byli jej jedynym importerem. Co ciekawe, w Anglii herbatę zaczęto pić dopiero w 1660 roku, choć jest to najbardziej znany, europejski kraj, w którym istnieje długa tradycja picia herbaty.

Przepisy, które sprawią, że herbata nigdy nie będzie nudna

Zimą, czy po prostu w chłodne dni, chcemy napić się czegoś ciepłego. Nie zawsze jednak mamy ochotę na picie kawy, czy też jest na to już zbyt późna godzina. Wtedy stawiamy na herbatę. Większość osób ma w domu czarną, klasyczną jej odmianę. Czasami mamy jeszcze herbaty owocowe, białe, czerwone czy zielone. Warto wiedzieć, że na bazie każdej z nich można przyrządzić aromatyczny napój.

Idealna herbata rozgrzewająca

Do stworzenia herbaty rozgrzewającej potrzebne będą:

– kubek zaparzonej czarnej herbaty

– laska cynamonu

– 3 plastry obranego imbiru

– plaster pomarańczy

– pół plasterka cytryny

– 4 goździki.

Opcjonalnie można dodać:

– miodu lub cukru (jeśli słodzimy)

– maliny, jagody czy truskawki (mrożone lub ze słoika).

Wystarczy zaparzyć herbatę razem z laską cynamonu i imbirem. Po zaparzeniu dodajemy owoce i słodzimy. Taka herbata jest nie tylko aromatyczna, ale też rozgrzewa i działa korzystnie na odporność.

Herbata z owocami

Aby przyrządzić własną herbatę z owocami, potrzebne będą:

– 1 szklanka czarnej herbaty

– pół jabłka bez skórki

– kilka winogron

– kilka plasterków pomarańczy

– kilka goździków

– opcjonalnie: kawałek melona, arbuza, mango lub innych świeżych owoców.

Herbatę parzymy w dużym kubku. Dodajemy do niego obrane kawałki jabłek, winogrona i przepołowione plasterki pomarańczy. Dodajemy goździki i mieszamy. Można dodać inne owoce, jeśli je mamy.

Koktajl z białej herbaty

Z herbaty można przyrządzić również domowy koktajl. Potrzebne będą:

– napar z białej herbaty 1 szklanka

– 1 gruszka

– 1 banan

– 1 garść szpinaku.

Herbatę parzymy w 80 stopniach C przez 3-5 minut. Kiedy ostygnie, wlewamy napar do kubka do blendowania, dodajemy pokrojone owoce i szpinak. Miksujemy, aż uzyskamy koktajl.

Jak widać herbata wcale nie musi być tylko naparem z dodatkiem cytryny i cukru. Można na jej bazie zrobić wiele napojów pełnych witamin.

Natasza Miszczuk

image sources

  • grafika: pixabay.com

Natasza Miszczuk

Copywriter z wyboru, ekonomista z wykształcenia. Autorka dwóch blogów – jakdojadedo.info i nokosmetykach.pl. Amatorka spędzania czasu w pociągach donikąd i zwiedzania zza szyby. Zapalona fanka sportów motocyklowych i zimowych. O najnowszych kosmetykach wie wszystko, a finanse, które trzeba na nie wydać, nie mają dla niej tajemnic.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *