fbpx

Grzyby-czy mają wartości odżywcze?

grzyby wartości odżywcze

Posted On 15 listopada 2019

Sezon grzybobrania przypada na lato i jesień, ale te wyjątkowe dary lasu spożywamy w różnej postaci przez cały rok. Suszymy, marynujemy, mrozimy, aby cieszyć się ich smakiem i aromatem wzbogacającym wiele dań.

Ponadto grzyby stanowią obowiązkowy składnik wielu tradycyjnych polskich potraw: świątecznych uszek i pierogów, wigilijnej zupy grzybowej, a także kapusty czy bigosu.

Kiedyś sądzono, że poza walorami kulinarnymi grzyby nie mają zbyt wielu wartości odżywczych. Jednak nie jest to prawdą, ponieważ są one bogate w bardzo dobrze przyswajalne białka, minerały, witaminy i związki z grupy węglowodanów. Ilość białka jest w nich tak duża, że spotyka się nawet określenie grzybów jako „leśnego mięsa”.

Wartości odżywcze grzybów

Grzyby stanowią dobry dodatek lub danie dla cukrzyków, ponieważ są niskokaloryczne, a dzięki zawartości witamin z grupy B wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Ponadto witamina B2 wpływa korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.

Zawarta w grzybach witamina A działa protekcyjnie na wzrok. Szczególnie dużo znajdziemy jej pod postacią żółtych barwników, a taki kolor mają kurki, dlatego warto, by gościły na naszych talerzach. Zbadane są również właściwości antyoksydacyjne grzybów, a co za tym idzie – przeciwnowotworowe.

Podgrzybki, maślaki, prawdziwki bądź pieczarki są bogate w potas. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i ciśnienie krwi.

Medycy z Dalekiego Wschodu bardzo często stosują grzyby, np. shitake, w kuracjach detoksykacyjnych. Jednak okazuje się, że i nasze rodzime borowiki, maślaki oraz pieczarki w niczym nie ustępują azjatyckim kuzynom.

Czy każdy może je spożywać?

Część osób nie przepada za grzybami, ponieważ po ich zjedzeniu czują ciężar i dyskomfort w żołądku. Faktycznie może do tego dochodzić z powodu zawartej w nich chityny. Jest to cukier, który nie jest przez nas trawiony i dość często zalega w jelitach, powodując złe samopoczucie. Szczególnie u osób, które borykają się z chorobami układu pokarmowego, nerek i wątroby.

W takim przypadku lepiej zrezygnować z tego przysmaku, zastępując go lekkostrawnymi warzywami. Jeśli jednak nie mamy problemów trawiennych po zjedzeniu porcji np. zupy grzybowej, z powodzeniem włączajmy grzyby do naszego jadłospisu przez cały rok.

Monika Jatczak

Written by Monika Jatczak

Z wykształcenia fizjoterapeutka i elektroradiolog. Od początku, to nauki ścisłe i przyrodnicze kształtowały moje zainteresowania i pasje. Medycyna i zdrowie, funkcjonowanie organizmu człowieka, literatura, podróże, kuchnia, nowinki z dzidziny żywienia i prowadzenia gospodarstwa domowego, sport, a w szczególności joga i air yoga, to tematy, które są mi najbliższe.

Related Posts

Mleko – co o nim wiemy?

Mleko – co o nim wiemy?

Hasło „Pij mleko, będziesz wielki”, tak popularne jeszcze kilkanaście lat temu, dziś wydaje się tracić na aktualności. Co takiego wiemy o tym białym produkcie, że część z nas tak radykalnie ogranicza jego spożycie? Dlaczego na półkach z nabiałem pojawiają się artykuły...

Polskie wino? – tak, u nas też znajdziemy winnice

Polskie wino? – tak, u nas też znajdziemy winnice

Gdy myślimy o bogactwie kulinarnym naszego kraju, na pewno jedną z ostatnich rzeczy jest kojarzenie go z produkcją wina. Oczywiście, daleko nam do obecnych winnych, europejskich potęg, jak Włochy, Francja, Bułgaria i Hiszpania, ale Polacy też mogą się pochwalić...

Kasza rozgrzewająca alternatywa na zimowe obiady

Kasza rozgrzewająca alternatywa na zimowe obiady

Różne odmiany kasz coraz częściej goszczą na naszych stołach, szczególnie gdy nastają chłodne, jesienne bądź zimowe dni. Chociaż są uprawiane i spożywane na naszych ziemiach od setek lat, na kilka dziesięcioleci zostały wyparte przez ziemniaki i makarony. Obecnie...