fbpx
środa, 18 maja, 2022
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaKUCHNIACiecierzyca – niedoceniany składnik o wielu zaletach

Ciecierzyca – niedoceniany składnik o wielu zaletach

-

Najbardziej znaną potrawą z ciecierzycy jest humus. Jednak cieciorka, czy też groch włoski, ma wiele zastosowań. Można na jej bazie przygotować pyszną potrawkę, zupę, pasztet, a nawet dodać ją do sałatki. Ta roślin ma bardzo dużo białka, dlatego często występuje w dietach bezmięsnych. Ma też sporo innych zalet prozdrowotnych, w tym sprzyja odchudzaniu. Jak warto ją przyrządzać?

Ciecierzyca – składnik, który ma wiele wartości odżywczych

Cieciorka jest świetnym źródłem białka. Jest często polecana jako zamiennik białka odzwierzęcego, zwłaszcza dla osób na diecie roślinnej. W porcji 100 g ugotowanej cieciorki znajdziemy aż 8,86 g białka. Nie jest ono jednak „zapychaczem”, ale ma dużą wartość odżywczą, ponieważ dostarcza też aminokwasów. Dlatego jest lepszy źródłem tego składnika niż np. produkty zbożowe.

Można też powiedzieć, że jest rośliną dietetyczną, ponieważ w 100 g sycącej ciecierzycy mamy tylko 164 kcal. W takiej porcji mamy zaledwie 2,59 g tłuszczu, za to aż 7,6 błonnika, który reguluje trawienie i daje nam uczucie sytości. Jednak ciecierzyca to nie tylko białko, tłuszcz i błonnik. Zawiera mnóstwo witamin, których wręcz nie oczekiwalibyśmy w roślinie strączkowej.

W cieciorce jest sporo witamin: A, B6, C i K. Zawiera też sporo tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, potasu, a nawet wapnia. Dlatego warto ją spożywać regularnie, aby wzbogacić swoją dietę o roślinne białko, ale i sycący składnik, który ma mnóstwo składników odżywczych.

Dzięki dużej zawartości potasu i małej zawartości tłuszczu, polecana jest osobom chorującym na nadciśnienie, ponieważ jej spożywanie nie podnosi cholesterolu. A przez wzgląd na sporą ilość białka i błonnika, jest też polecana w dietach odchudzających. Dobrze jest jednak uważać z porcjami, ponieważ w nadmiarze może wywoływać gazy.

Jak ugotować ciecierzycę?

Zanim zastanowimy się, co można z niej przygotować, warto wiedzieć jak ją poprawnie ugotować. W Polsce ciecierzycę można kupić w kilku formach. Jako suche nasiona, ale też w puszce czy w słoiku już ugotowaną w zalewie podkreślającej jej smak. Kupując suchą ciecierzycę, trzeba pamiętać, aby ją przed procesem gotowania namoczyć na 10-12 godzin w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej. Dopiero po tym czasie można ją odcedzić i wrzucić na wrzątek. Średni czas gotowania takiej ciecierzycy to 1,5 h. Polecana jest też dwukrotna zmiana wody, w której gotujemy cieciorkę, ponieważ mogą pojawić się w niej różne zanieczyszczenia. Dlatego prostsze może okazać się kupienie gotowej ciecierzycy w zalewie. Obecnie jest dostępna nie tylko w dużych hipermarketach, ale i w osiedlowych dyskontach.

Popularne potrawy z ciecierzycą

Co można zrobić z gotowanej ciecierzycy? Naprawdę wiele przysmaków. Przede wszystkim możemy ją traktować jako dodatek do dania, ale też jako główny składnik. Dlatego też możemy ją przygotować na wiele sposobów, choć podstawą jest jej wcześniejsze ugotowanie.

Jako dodatek do głównego dania, sałatek lub kremowej zupy, wystarczy ją poddać szybkiemu smażeniu z czosnkiem i ziołami. Smażenie przez 3-4 minuty w aromatycznej oliwie z czosnkiem i wybranymi ziołami sprawi, że będzie ona smaczna i aromatyczna. Ciecierzycę można usmażyć, aby wydobyć z niej miękkość i masłowy smak, ale też można ją uprażyć, aby była chrupiąca. Tak przygotowaną wystarczy wyłożyć na talerz lub wsypać garść do innego przygotowanej potrawy.

Bardzo często na bazie ciecierzycy przygotowywane są hummus lub pasta kanapkowa. Sam hummus bazuje na bardzo prostym przepisie. Kluczem do jego przygotowania jest dodanie pasty tahini, oliwy i czosnku oraz zblendowanej na pastę ugotowanej ciecierzycy. Z kolei pasty kanapkowe przygotujemy dodając do zblendowanej ciecierzycy odrobinę tłuszczu i ulubione warzywa, również starte lub zblendowane.

A co ugotować na obiad? Z ciecierzycą można zrobić pyszny, warzywny gulasz. Wystarczy ugotowania ciecierzyca i kilka warzyw, jak marchewka, korzeń pietruszki, kawałki selera i pora oraz papryka czerwona. A także koncentrat pomidorowy i dowolny zestaw ziół. Jeśli chcemy dodać gulaszowi aromatu, można dodać pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki czarnuszki. Jak przygotować gulasz? Najpierw dusimy warzywa, które dobrze jest pokroić na cienkie plastry lub małe kawałki. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i wybrane zioła. Dusimy kolejne kilka – kilkanaście minut, aż składniki przejdą aromatem przypraw.  Gotowanie z ciecierzycą w roli głównej może być szybkie i proste.

Natasza Miszczuk
Copywriter z wyboru, ekonomista z wykształcenia. Autorka dwóch blogów – jakdojadedo.info i nokosmetykach.pl. Amatorka spędzania czasu w pociągach donikąd i zwiedzania zza szyby. Zapalona fanka sportów motocyklowych i zimowych. O najnowszych kosmetykach wie wszystko, a finanse, które trzeba na nie wydać, nie mają dla niej tajemnic.
- Advertisment -

Przeczytaj róznież

Jak przygotować auto, aby przeszło przegląd techniczny?

Choć przegląd techniczny jest w Polsce obowiązkowy, to wciąż wielu kierowców wybiera się na kontrolę niechętnie. Dlaczego tak się dzieje? Po prostu po polskich...

Co to Digital fashion i dlaczego jest tak popularny na Instagramie?

Kupowanie nowych ubrań sprawia nam przyjemność. Może jednak być też problematyczne. Zwłaszcza gdy nasze wymiary są osadzone pomiędzy klasycznymi rozmiarami ubrań, które dostaniemy w...

Co to NFT? Czy to przyszłość świata czy chwilowy trend?

Niewymienny token, czyli Not-Fungible Token (NFT) to unikalna wartość cyfrowa, która obecnie podbija świat. Wszystko, co ma wymiar cyfrowy, spotyka się z dużym zainteresowaniem....

Podwyższone grządki w angielskim stylu – dlaczego warto je mieć w ogrodzie?

Lead: Podwyższone grządki (ang. raised bed) to częsty element ogrodów angielskich. Znane były i szeroko stosowane również w Polsce, jednak z czasem zostały zapomniane....

Co zamiast trawnika w ogrodzie?

Kiedy zakładamy ogród, dość często decydujemy się na pokrycie większych, otwartych przestrzeni trawą. Piękny i zadbany trawnik to oczywiście ozdoba ogrodu, jednak utrzymanie doskonałego...

Ogród w stylu zen – uporządkowany, piękny i łatwy w utrzymaniu

Na temat ogrodów w stylu zen można znaleźć wiele sprzecznych opinii – jedni twierdzą, że trudno go utrzymać, inni –wręcz przeciwnie. Jak to jest...