fbpx

Zdrowe śniadanie

Choć pogoda za oknem nie zawsze rozpieszcza, smaczne i pożywne śniadanie powinno być podstawą każdego poranka, niezależnie od pory roku. Oto nasze sposoby na pyszne i  zdrowe śniadanie. Jak urozmaicić  najważniejszy posiłek dnia?

Babcia i mama zawsze powtarzają – śniadanie to absolutna podstawa i nie wolno bez niego wychodzić z domu. Jest najważniejszym posiłkiem dnia! – potwierdzi to każdy dietetyk. Okazuje się, osoby spożywające regularnie zdrowe śniadanie są do pięciu razy zdrowsi niż ci, którzy unikają porannego posiłku.

Jajecznica

Składniki:

2 garście szpinaku baby,

2 jaja,

100 g pokruszonego sera feta

1 łyżka oleju.

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Następnie dodaj szpinak, całość chwilę podgrzewaj, aż liście zmiękną. Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem, dołóż pokruszone kostki sera. Smaż aż do ulubionego poziomy ścięcia jajek. Do tego kromka pełnoziarnistego pieczywa i gotowe!

Zdrowa owsianka

Składniki:

160 g płatków owsianych,

szklanka mleka 0,5%,

1 łyżeczka białka serwatkowego,

1 łyżeczka syropu klonowego (albo innego zamiennika cukru)

1 łyżeczka siemienia lnianego,

odrobina cynamonu.

Sposób przygotowania:

Płatki z mlekiem gotuj na większym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie odstaw je aby chwilę przestygły i wymieszaj z białkiem serwatkowym i syropem. Następnie całość przelej do miseczki, posyp siemieniem lnianym i cynamonem. Możesz również dodać ulubionych świeżych lub suszonych owoców i orzechów.

Pyszny, energetyczny koktaj

Tutaj wybór jest ogromny. Jako baza posłuży ci mleko, owoce i blender.

Przykładowe kompozycje:

2 banany + mleko (pół szklanki),

kiwi + banan + mleko,

truskawki + mleko

opcja energetyczna – mleko + czekolada + banan.

Koktajl możesz wzbogacić łyżką otrąb, siemienia lnianego, kakao lub masła orzechowego.

Serek wiejski z rzodkiewkami na pieczywie razowym

Składniki:

porcja serka wiejskiego – ok. 150-200g

rzodkiewki – 3-5 sztuk

chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika

odrobina masła

Sposób przyrządzenia:

Rzodkiewki siekamy i mieszamy z serkiem. Opcjonalnie można je zastąpić  szczypiorkiem lub ogórkiem. Twarożek możemy nałożyć na kromki lub zjeść samodzielnie.

Kanapka z chleba żytniego razowego, ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem

Składniki:

chleb żytni razowy np. z nasionami słonecznika

ogórek kiszony lub konserwowy

mały kawałek łososia wędzonego na gorąco lub na zimno

szczypiorek

Oczywiście zamiast ogórka kiszonego możemy wykorzystać świeżego, łososia zastąpić makrelą lub tuńczykiem, a szczypiorek koperkiem, wszystko zależy od naszych upodobań i smaków.

Smacznego!

image sources

  • zdrowe śniadanie: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Follow by Email
Facebook
Twitter