fbpx
wtorek, 26 września, 2023
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaKUCHNIATuńczyk – w rybie siła

Tuńczyk – w rybie siła

-

Tuńczyk jest ulubioną rybą wszystkich sportowców, może być doskonałym dodatkiem do obiadu lub przekąski. Smacznego!

Tuńczyk jest bardzo zdrową rybą. Porcja ok 100g zawiera blisko połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Poza tym ryba ta jest uboga w kalorie i zawiera niewiele tłuszczu. Jednak wybierając tuńczyka w puszce warto sięgnąć po tego w sosie własnym, gdyż dodatkowo zawiera witaminę B3.

Oto 3 proste i niedrogie przepisy.

 Sałatka z tuńczykiem

  • sałata
  • jajka
  • zielona fasolka
  • fileciki anchois
  • ziemniaki
  • pomidory
  • czerwona cebula
  • sól himalajska
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • czarne oliweki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrój w kostkę. Zagotuj na twardo jajka, zalej je zimną wodą i wystudź, następnie pokrój w ćwiartki. Ugotowaną  i wystudzoną fasolkę szparagową dodaj do miski. Odsącz tuńczyka  i włóż go do salaterki. Fileciki anchois drobno posiekaj, tak samo pomidory i cebulę.

W stosunku 3:1 zrób sos z oliwy i cytryny. Całość według uznania dopraw np. pieprzem czy chilli. Wymieszaj wszystko razem, wlej sos, dodaj kawałki jajek i raz jeszcze dopraw aby uzyskać odpowiedni smak.

Awokado z tuńczykiem

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • awokado
  • ser żółty
  • majonez
  • sok z cytryny
  • zielony ogórek
  • jajka
  • sól himalajska
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki jajka. Żółty ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Teraz czas na rybę, odsącz tuńczyka i przełóż do miski. Jajko, ser i rybę wymieszaj.

Awokado przekrój na połówki, usuń pestkę i wyciągnij miąższ. Zrób to ostrożnie aby nie uszkodzić owocu. Posiekaj miąższ awokado i przełóż do przygotowanego dania. Dodaj majonez, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Połówki awokado wypełnij świeżo powstałym farszem.

Spaghetti z tuńczykiem

  • opakowanie makaronu
  •  puszka tuńczyka w sosie własnym
  • świeży czosnek
  • marynowane kapary
  •  oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • papryka chili w proszku
  • sól himalajska
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotuj makaron na tzw. al dente, nie zapomnij posolić wodę. Czosnek drobno posiekaj. Z puszki wyjmij tuńczyka i go odsącz, przełóż do miseczki. Na patelnię wlej oliwę i ją rozgrzej. Następnie podsmaż czosnek, kapary przez kilka minut na małym ogniu. Na patelnie przełóż tuńczyka. Na koniec, do całości dodaj łyżkę soku z cytryny.

Szczyptą soli, chilli i mielonym pieprzem dopraw zawartość patelni. Ugotowane spaghetti przecedź i odsącz. Makaron wymieszaj z tuńczykiem.

- Advertisment -

Przeczytaj róznież

Opony nowe czy używane? Podpowiadamy!

Wybór między nowymi a używanymi oponami to dylemat, który ma wielu kierowców podczas planowania wymiany ogumienia w swoim pojeździe. Każda opcja ma swoje zalety...

Na co zwrócić uwagę, wybierając lawetę samochodową?

Prowadzisz działalność związaną z przewożeniem uszkodzonych aut? Poszukujesz sprawdzonego sprzętu, który pozwoli Ci legalnie transportować rozmaite modele samochodów? Bezpieczny załadunek pojazdów i maszyn wymaga...

Toczenie CNC – na czym polega i do czego jest wykorzystywane?

Istnieje kilka metod uzyskiwania potrzebnych kształtów z podanego materiału. Jedną z najpopularniejszych jest zaś toczenie. Wynika to przede wszystkim z niezaprzeczalnych zalet procesu, ale...

Dlaczego warto podróżować last minute?

W czasach, gdy zagraniczne podróże stały się pewnym standardem wypoczynku dla Polaków, biura podróży dają wiele możliwości, aby zwiedzać świat nie wydając na to...

Jak wykonać bruzdowanie pod rury i przewody?

Poprawne wykonanie bruzdowania jest niezbędne dla skutecznego działania instalacji. Warto dowiedzieć się więcej na ten temat. Dziś przedstawimy Wam zasady bruzdowania krok po kroku. Jak...

Park Dzikich Zwierząt w Kadzidłowie – dlaczego warto go odwiedzić ?

Mazury, spora grupa osób uważa ten rejon Polski za najładniejszy. Pomimo coraz większej popularności turystycznej i niestety coraz większej ilości turystów, Mazury starają się...