fbpx
wtorek, 29 listopada, 2022
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaKUCHNIARacuchy waniliowe z serka homogenizowanego

Racuchy waniliowe z serka homogenizowanego

-

Mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Przygotowując go w domu, kiedy mamy rano mało czasu, łatwo popaść w monotonię, kanapki, kasza, owsianka, parówki i tak w kółko. Może warto znaleźć w sobie na nowo pasję gotowania i codziennie przygotować coś innego, np. racuchy.

Wiadomo, rano nie mamy zbyt wiele czasu, dlatego dania muszą być proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne, takie jakie pamiętamy z dzieciństwa, najlepiej takie jakie przygotowywała nam nasza ukochana babcia.

Pierwszą propozycją są racuchy w najprostszej formie. Czas przygotowania to dosłownie 10 minut, a pieczenie to już dosłownie kwestia kilku chwil.

Składniki potrzebne do przygotowania racuchów

  1. serek homogenizowany naturalny 400g
  2. dwie szklanki mąki
  3. 4 jajka
  4. proszek do pieczenia
  5. mleko
  6. cukier
  7. laska wanilii
  8. gorąca woda

Jak przygotować pyszne racuchy?

Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier (wedle uznania tak słodko jak lubimy), ubijamy mikserem do chwili aż otrzymamy puszystą masę. Dodajemy dwie – trzy łyżki gorącej wody i ubijamy dalej, ciepła woda pomoże w rozpuszczeniu cukru. Chcemy uzyskać masę o kremowej konsystencji. Następnie dodajemy pestki z laski wanilii i naturalny serek homogenizowany. Mieszamy dalej aż wszystko dobrze się połączy.

Na końcu dodajemy mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dalej aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę mleka. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.

Placki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu, na średnim ogniu. Na patelnie nakładamy małe porcje, tak aby uzyskać 4 placki przy każdym wypieku. Jeżeli lubimy większe placki, nie stoi nic na przeszkodzie aby na patelni smażyć po jednej sztuce. W takich przypadkach warto użyć kilku patelni na raz aby nie smażyć przez pół dnia zwłaszcza, że rano jest mało czasu.

Świetnym dodatkiem do racuchów będzie dżem, konfitura lub owoce. Można je również posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

- Advertisment -

Przeczytaj róznież

Fluid idealnie dopasowany – znajdź swój odcień i ciesz się piękną cerą!

Niewłaściwe dobranie fluidu do cery skutkuje „efektem maski” - twarz jest albo zbyt ciemna, albo przeciwnie - wygląda nienaturalnie blado. Dlatego niemal każda linia...

Jakie kolczyki są najlepsze do piercingu nosa

Piercing nosa to jedna z metod na wyrażenie siebie, nadania swojej twarzy charakteru czy też zmiany wizerunku. Najpopularniejsze są kolczyki do nosa umieszczane w...

Naturalne sposoby walki z zaburzeniami erekcji. O czym warto wiedzieć?

Zaburzenia erekcji nie należą wcale do rzadkości, choć wielu mężczyzn woli o nich nie mówić. Ich przyczyną może być choroba, ale także spadek nastroju...

Sprzedaż używanych rzeczy w sieci a podatek – kiedy trzeba go zapłacić?

Wiosenne porządki to dobra okazja, aby trochę zarobić. W jaki sposób? Sprzedawanie używanych ubrań, torebek, sprzętów elektronicznych czy książek jest bardzo proste. Wystarczy założyć...

Inwestycje społecznościowe – forma inwestycji czy metoda oszustwa?

Nie ma osoby, która by nie chciała zarabiać w sposób pasywny. Raz inwestujemy środki, a potem przez wiele lat czerpiemy z tego zysk. Sporo...

Typy i podtypy cery – jak je rozpoznać?

Jeszcze do niedawna mówiliśmy o tym, że mamy cztery typy cery: suchą, normalną, mieszaną i tłustą. Jednak teraz wiemy o wiele więcej i możemy...