fbpx
czwartek, 16 czerwca, 2022
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaKUCHNIARacuchy waniliowe z serka homogenizowanego

Racuchy waniliowe z serka homogenizowanego

-

Mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Przygotowując go w domu, kiedy mamy rano mało czasu, łatwo popaść w monotonię, kanapki, kasza, owsianka, parówki i tak w kółko. Może warto znaleźć w sobie na nowo pasję gotowania i codziennie przygotować coś innego, np. racuchy.

Wiadomo, rano nie mamy zbyt wiele czasu, dlatego dania muszą być proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne, takie jakie pamiętamy z dzieciństwa, najlepiej takie jakie przygotowywała nam nasza ukochana babcia.

Pierwszą propozycją są racuchy w najprostszej formie. Czas przygotowania to dosłownie 10 minut, a pieczenie to już dosłownie kwestia kilku chwil.

Składniki potrzebne do przygotowania racuchów

  1. serek homogenizowany naturalny 400g
  2. dwie szklanki mąki
  3. 4 jajka
  4. proszek do pieczenia
  5. mleko
  6. cukier
  7. laska wanilii
  8. gorąca woda

Jak przygotować pyszne racuchy?

Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier (wedle uznania tak słodko jak lubimy), ubijamy mikserem do chwili aż otrzymamy puszystą masę. Dodajemy dwie – trzy łyżki gorącej wody i ubijamy dalej, ciepła woda pomoże w rozpuszczeniu cukru. Chcemy uzyskać masę o kremowej konsystencji. Następnie dodajemy pestki z laski wanilii i naturalny serek homogenizowany. Mieszamy dalej aż wszystko dobrze się połączy.

Na końcu dodajemy mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dalej aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę mleka. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.

Placki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu, na średnim ogniu. Na patelnie nakładamy małe porcje, tak aby uzyskać 4 placki przy każdym wypieku. Jeżeli lubimy większe placki, nie stoi nic na przeszkodzie aby na patelni smażyć po jednej sztuce. W takich przypadkach warto użyć kilku patelni na raz aby nie smażyć przez pół dnia zwłaszcza, że rano jest mało czasu.

Świetnym dodatkiem do racuchów będzie dżem, konfitura lub owoce. Można je również posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

- Advertisment -

Przeczytaj róznież

Sprzedaż używanych rzeczy w sieci a podatek – kiedy trzeba go zapłacić?

Wiosenne porządki to dobra okazja, aby trochę zarobić. W jaki sposób? Sprzedawanie używanych ubrań, torebek, sprzętów elektronicznych czy książek jest bardzo proste. Wystarczy założyć...

Inwestycje społecznościowe – forma inwestycji czy metoda oszustwa?

Nie ma osoby, która by nie chciała zarabiać w sposób pasywny. Raz inwestujemy środki, a potem przez wiele lat czerpiemy z tego zysk. Sporo...

Typy i podtypy cery – jak je rozpoznać?

Jeszcze do niedawna mówiliśmy o tym, że mamy cztery typy cery: suchą, normalną, mieszaną i tłustą. Jednak teraz wiemy o wiele więcej i możemy...

Czy równowaga PEH to nowy trend w pielęgnacji włosów?

Piękne włosy to zadbane włosy. Można używać wielu różnych produktów do dbania o ich kondycję i wciąż nie widzieć efektów. Ale też są osoby,...

Znowu możemy podróżować bez ograniczeń. Gdzie się wybrać na wakacje w 2022?

Coraz więcej krajów znosi pandemiczne restrykcje. Oznacza to coraz większą swobodę podróżowania i możliwość zaplanowania wymarzonych wakacji, nawet na drugim końcu świata. Planując wczasy...

Jak przygotować auto, aby przeszło przegląd techniczny?

Choć przegląd techniczny jest w Polsce obowiązkowy, to wciąż wielu kierowców wybiera się na kontrolę niechętnie. Dlaczego tak się dzieje? Po prostu po polskich...