fbpx

Racuchy waniliowe z serka homogenizowanego

Mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Przygotowując go w domu, kiedy mamy rano mało czasu, łatwo popaść w monotonię, kanapki, kasza, owsianka, parówki i tak w kółko. Może warto znaleźć w sobie na nowo pasję gotowania i codziennie przygotować coś innego, np. racuchy.

Wiadomo, rano nie mamy zbyt wiele czasu, dlatego dania muszą być proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne, takie jakie pamiętamy z dzieciństwa, najlepiej takie jakie przygotowywała nam nasza ukochana babcia.

Pierwszą propozycją są racuchy w najprostszej formie. Czas przygotowania to dosłownie 10 minut, a pieczenie to już dosłownie kwestia kilku chwil.

Składniki potrzebne do przygotowania racuchów

  1. serek homogenizowany naturalny 400g
  2. dwie szklanki mąki
  3. 4 jajka
  4. proszek do pieczenia
  5. mleko
  6. cukier
  7. laska wanilii
  8. gorąca woda

Jak przygotować pyszne racuchy?

Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier (wedle uznania tak słodko jak lubimy), ubijamy mikserem do chwili aż otrzymamy puszystą masę. Dodajemy dwie – trzy łyżki gorącej wody i ubijamy dalej, ciepła woda pomoże w rozpuszczeniu cukru. Chcemy uzyskać masę o kremowej konsystencji. Następnie dodajemy pestki z laski wanilii i naturalny serek homogenizowany. Mieszamy dalej aż wszystko dobrze się połączy.

reklama
Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze

Na końcu dodajemy mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dalej aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę mleka. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.

Placki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu, na średnim ogniu. Na patelnie nakładamy małe porcje, tak aby uzyskać 4 placki przy każdym wypieku. Jeżeli lubimy większe placki, nie stoi nic na przeszkodzie aby na patelni smażyć po jednej sztuce. W takich przypadkach warto użyć kilku patelni na raz aby nie smażyć przez pół dnia zwłaszcza, że rano jest mało czasu.

Świetnym dodatkiem do racuchów będzie dżem, konfitura lub owoce. Można je również posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

image sources

  • grafika: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *