Choć pogoda za oknem nie zawsze rozpieszcza, smaczne i pożywne śniadanie powinno być podstawą każdego poranka, niezależnie od pory roku. Oto nasze sposoby na pyszne i zdrowe śniadanie. Jak urozmaicić najważniejszy posiłek dnia?
Babcia i mama zawsze powtarzają – śniadanie to absolutna podstawa i nie wolno bez niego wychodzić z domu. Jest najważniejszym posiłkiem dnia! – potwierdzi to każdy dietetyk. Okazuje się, osoby spożywające regularnie zdrowe śniadanie są do pięciu razy zdrowsi niż ci, którzy unikają porannego posiłku.
Jajecznica
Składniki:
2 garście szpinaku baby,
2 jaja,
100 g pokruszonego sera feta
1 łyżka oleju.
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzej tłuszcz na patelni. Następnie dodaj szpinak, całość chwilę podgrzewaj, aż liście zmiękną. Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem, dołóż pokruszone kostki sera. Smaż aż do ulubionego poziomy ścięcia jajek. Do tego kromka pełnoziarnistego pieczywa i gotowe!
Zdrowa owsianka
Składniki:
160 g płatków owsianych,
szklanka mleka 0,5%,
1 łyżeczka białka serwatkowego,
1 łyżeczka syropu klonowego (albo innego zamiennika cukru)
1 łyżeczka siemienia lnianego,
odrobina cynamonu.
Sposób przygotowania:
Płatki z mlekiem gotuj na większym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie odstaw je aby chwilę przestygły i wymieszaj z białkiem serwatkowym i syropem. Następnie całość przelej do miseczki, posyp siemieniem lnianym i cynamonem. Możesz również dodać ulubionych świeżych lub suszonych owoców i orzechów.
Pyszny, energetyczny koktaj
Tutaj wybór jest ogromny. Jako baza posłuży ci mleko, owoce i blender.
Przykładowe kompozycje:
2 banany + mleko (pół szklanki),
kiwi + banan + mleko,
truskawki + mleko
opcja energetyczna – mleko + czekolada + banan.
Koktajl możesz wzbogacić łyżką otrąb, siemienia lnianego, kakao lub masła orzechowego.
Serek wiejski z rzodkiewkami na pieczywie razowym
Składniki:
porcja serka wiejskiego – ok. 150-200g
rzodkiewki – 3-5 sztuk
chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika
odrobina masła
Sposób przyrządzenia:
Rzodkiewki siekamy i mieszamy z serkiem. Opcjonalnie można je zastąpić szczypiorkiem lub ogórkiem. Twarożek możemy nałożyć na kromki lub zjeść samodzielnie.
Kanapka z chleba żytniego razowego, ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem
Składniki:
chleb żytni razowy np. z nasionami słonecznika
ogórek kiszony lub konserwowy
mały kawałek łososia wędzonego na gorąco lub na zimno
szczypiorek
Oczywiście zamiast ogórka kiszonego możemy wykorzystać świeżego, łososia zastąpić makrelą lub tuńczykiem, a szczypiorek koperkiem, wszystko zależy od naszych upodobań i smaków.
Smacznego!