Dolegliwości, takie jak wzdęcia i zaparcia, to jedne z najczęstszych problemów dotykających układ pokarmowy. O ile pojawiają się sporadycznie, po ciężkim posiłku, zjedzeniu nietypowych produktów spożywczych lub w wyniku infekcji, nie powinny budzić niepokoju. Jeśli jednak odczuwamy je często, niezależnie od tego, co zjemy, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka czynników mogących je wywoływać.
Spójrzmy krytycznym okiem na nasze poczynania żywieniowe i spróbujmy wprowadzić w życie poniższe rady.
Dokładnie przeżuwaj każdy kęs
Wbrew pozorom, to bardzo ważne, aby nie jeść w pośpiechu, ale starannie żuć każdy kęs posiłku. Już w jamie ustnej na przyjmowany pokarm działają enzymu trawienne. Procesy te są kontynuowane w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego. Dlatego, jeśli zaburzymy łańcuch przemian biochemicznych już na starcie, kolejne etapy trawienia będą dla naszego organizmu większym obciążeniem, co może skutkować powstaniem np. zaparć.
Nie przejadaj się
Zawsze lepiej sięgnąć po dokładkę, jeśli poczujemy, że zjedliśmy za mało, niż przepełnić żołądek do granic możliwości. Oczywistym jest, że w takiej sytuacji dużo trudniej będzie przeprowadzić organizmowi procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Będą one trwały dłużej, a pokarm zalegający w żołądku i jelitach może wywołać przykre dolegliwości np. wzdęcia.
Właściwie dobieraj posiłki
Najważniejsza sprawa to pożywne, zbilansowane śniadanie. Jest to najważniejszy posiłek, zatem warto, aby dodał nam energii na cały dzień, a nie obciążał żołądka i jelit. Podobnie rzecz się ma z kolacją. Niech będzie lekkostrawna, z przewagą warzyw i produktów białkowych. Zrezygnujmy z owoców, ponieważ nie do końca strawione zalegają w godzinach nocnych w żołądku i fermentują. Pamiętajmy też o dostosowaniu diety do pory roku. Jedzmy produkty sezonowe, dojrzewające w danym miesiącu, wtedy będziemy mieć pewność, że nie były hodowane sztucznie, z dodatkiem np. przyspieszaczy wzrostu.
Postaw na produkty nieprzetworzone
Wszelkie wysoko przetworzone produkty w postaci gotowych dań często zawierają cały szereg konserwantów, polepszaczy smaku, sztucznych barwników i aromatów. Te związki chemiczne mają niekorzystny wpływ na florę jelitową i procesy trawienne. Dlatego mogą wywoływać zaparcia, wzdęcia lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Staraj się, aby nie były one podstawą twojej diety. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, sięgnij po przepisy na szybkie dania jednogarnkowe, proste sałatki i przekąski. Na pewno znajdziesz ich wiele na licznych, popularnych teraz blogach, kanałach filmowych i stronach o gotowaniu.