fbpx

Dieta keto – czym jest i dlaczego jest taka popularna?

Dieta ketogeniczna, w skrócie keto, w ostatnim czasie stała się bardzo popularna. Coraz więcej influencerów pokazuje, że stosuje tę dietę, aby schudnąć. Jednakże wbrew pozorom wcale nie została ona opracowana, aby pomagać w odchudzaniu. Keto jest dietą leczniczą stworzoną już w latach 20. ubiegłego wieku. Zalecana jest przede wszystkim dzieciom i młodzieży chorującym na padaczkę, ale już nie osobom dorosłym.

Polecana jest też osobom ze na schorzeniami neurologicznymi i metabolicznymi, w tym chorującym na cukrzycę typu II lub na insulinooporność, która do cukrzycy prowadzi. Podczas tej diety do organizmu dostarcza się składniki zwiększające produkcję ciał ketonowych, które powstają z tłuszczu. W ten sposób ciała ketonowe spalane są jako główne źródło energii. Z tego procesu zaczerpnięto też nazwę diety. Dlaczego więc stosuje się ją w odchudzaniu?

Czy dieta nisko węglowodanowa powoduje chudnięcie?

Dieta ketogeniczna opiera się na ograniczeniu spożywania węglowodanów, a nawet całkowitego ich wyeliminowania. W zmodyfikowanej wersji tej diety, nazywanej keto 2, stosuje się proporcje kalorii: 50% z tłuszczu, 30% z białka i do 20% z węglowodanów. Oznacza to, że osoba będąca na diecie 2000 kcal może zjeść jedynie 100 g węglowodanów dziennie, choć zaleca się ograniczenie ich do nawet 50 g, aby osiągnąć ketozę.

Do węglowodanów zaliczamy między innymi cukry, słodycze gotowe, produkty zbożowe, ziemniaki czy warzywa strączkowe. Zamiast nich węglowodany można pozyskiwać z takich warzyw, jak szpinak, brokuł, pomidor, dynia czy papryka oraz z otrębów pszennych.

Jeśli pozbędziemy się z diety większości węglowodanów, należy je rozsądnie zastąpić. W tym przypadku bazę stanowią tłuszcze oraz białko. Najwięcej tych składników znajdziemy w mięsie, nawet w tym tłustym. Podstawą diety keto są też ryby, jajka, tłuszcze nasycone, jednonienasycone i wielonasycone, oraz nabiał i orzechy. Mimo że dozwolone są produkty tłuste, to muszą być one dobrej jakości. W tej diecie nie ma miejsca na smażone frytki czy inne fast foody.

Co można jeść na diecie keto?

Tak naprawdę dieta ta opiera się na dużej ilości tłuszczu, a więc nic dziwnego, że jej podstawą jest mięso. Tłuszcz można też pozyskać z niektórych orzechów, masła, ryb i owoców morza. Bardzo popularnym dodatkiem do potraw jest awokado czy olej kokosowy. Oprócz tłuszczu potrzebne jest też białko. Można jeść dowoli nabiał, ale też przydatne będą jajka, oprócz tych gotowanych na twardo. Wśród warzyw i owoców zaleca się te nisko węglowodanowe, czyli kapustę, brukselkę i inne warzywa zielone, oraz owoce, np. leśne.

Niepolecane są oczywiści słodycze, gotowe i wysoko przetworzone dania oraz dodatki do nich, a także warzywa strączkowe, skrobiowe, alkohol czy słodkie owoce jak banany. Nie można jeść też wszystkich produktów zbożowych. Odrzucić trzeba kasze, makarony, chleb i ryż.

Osiągnięcie odpowiedniego balansu między tłuszczem, białkiem i węglowodanami jest kluczowe, aby osiągnąć sukces na diecie. Natomiast na początku może to być trudne. Jednak, gdy już przekonamy się, co nam smakuje, z powodzeniem będziemy mogli łączyć składniki, tak aby powstał z nich smaczny posiłek.

 

Jakie zalety ma dieta ketogeniczna?

W zależności od tego, z jakich powodów przechodzimy na dietę keto, możemy dostrzec różne jej zalety. Przede wszystkim, jeśli chorujemy przewlekle i ta dieta jest nam zalecana, można po prostu poczuć się lepiej i zmniejszyć nasilenie objawów choroby. W przypadku gdy chcemy po prostu schudnąć, zwłaszcza pozbyć się tkanki tłuszczowej, również osiągniemy dobre efekty.

Jest jeszcze jedna zaleta, o której łatwo zapomnieć. Będąc na tej diecie, zwracamy większą uwagę na to, co kupujemy. Czytamy etykiety, sprawdzamy składniki odżywcze i nie kupujemy artykułów słabej jakości. Ograniczając cukier, można też wyrównać ciśnienie krwi oraz obniżyć poziom złego cholesterolu czy insuliny. Wiele osób stosujących takie żywienie ma lepsze samopoczucie przez kilka pierwszych tygodni diety. Przestrzegając zaleceń, można też poprawić pracę mózgu, jego wydajność czy pozbyć się notorycznego zmęczenia. By skorzystać z tych zalet, należy jednak dbać o jakość diety i dokładnie sprawdzać proporcje zjadanych posiłków.

image sources

  • grafika: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *