Pożywne i odpowiednio zbilansowane śniadanie jest podstawą, która pozwala dobrze rozpocząć dzień. Jednak równie ważne są kolejne posiłki, czyli drugie śniadanie i przekąski, które najczęściej spożywamy w pracy lub w szkole. Od ich jakości oraz zawartości składników odżywczych zależy, czy dodadzą nam energii na resztę dnia, czy odwrotnie, sprawią, że staniemy się senni i ociężali.
Kolejny, po śniadaniu posiłek jest bardzo ważny nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci i młodzieży szkolnej. Podpowiemy, jak przygotować fit przekąski tak, aby były pożywne i pełne witamin.
Kanapki
Na początek rzecz najprostsza, czyli kanapka. Zadbajmy tu, aby nie zawsze była to kromka białego chleba z serem lub szynką. Taki zestaw, nie dość, że szybko się znudzi, to nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych.
Zacznijmy od pieczywa. Wybierzmy pełnoziarniste, żytnie lub typu graham. Nasyci nas na dłużej, ponadto zawiera mniejszą ilość „pustych” węglowodanów. Hitem ostatnich lat stają się też pasty do chleba. Na pewno każdy zna ich klasyczną wersję, czyli jajeczną lub hummus. Ale taki dodatek do pieczywa można zrobić niemal ze wszystkiego. Do przygotowania pasty idealnie nadają się: soczewica, ciecierzyca, fasola, awokado bądź tuńczyk. Oczywiście to jest baza, pozostałe składniki dodajemy wedle upodobania. Mogą to być pestki, orzechy, drobno posiekane warzywa, zioła i oczywiście przyprawy. Zwróćmy też uwagę, że wszystkie te składniki mają wysoką zawartość białka, a np. awokado zawiera bardzo dużo zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów.
Kanapkę już mamy, dodajmy jeszcze pomidorki koktajlowe, marchewkę pokrojoną w słupki lub świeżego, a jeszcze lepiej – kiszonego ogórka, i cieszmy się pożywnym oraz smacznym drugim śniadaniem.
Placki, pankejki, muffinki
Takie wypieki jak placki lub muffinki również mogą stanowić smaczną i pożywną alternatywę na lunch. Jeśli mamy możliwość podgrzania posiłku, to świetnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je na zimno –będą równie smaczne. Te przekąski mają bardzo dużo wariantów, ponieważ możemy przygotować je w wersji wytrawnej, np. z cukinii, batatów, marchewki, oraz na słodko –z dodatkiem owoców, miodu lub bakalii. Dzięki tej różnorodności zyskujemy pewność, że danie nie stanie się nudne czy monotonne.
Aby zbilansować wartość odżywczą, dołączmy do naszego lunchboxa ulubione warzywa lub owoce np. w formie sałatki. Świetnym dodatkiem do placków będzie ponadto kubeczek kefiru, jogurtu naturalnego lub typu greckiego.
Sałatki
Wystarczy poświęcić kilka chwil, przeglądając strony internetowe z przepisami jak kwestiasmaku.pl, przepisy.pl, warzywneinspiracje.pl, aby stwierdzić, że przepisów na sałatki jest tak dużo, że niemal każdego dnia możemy jeść co innego. Skomponowane z ulubionych składników, warzywne lub owocowe stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kanapek, słodkich drożdżówek lub batoników jedzonych w pośpiechu. Taka forma drugiego śniadania będzie też atrakcyjniejsza dla młodszych dzieci oraz młodzieży. Dodajmy do naszej sałatki jogurt, łyżkę oliwy, pestki lub orzechy i wartościowy, zbilansowany posiłek mamy gotowy.