fbpx

Owocowe sałatki – orzeźwiają i sycą

sałatki owocowe

Posted On 20 lipca 2018

Owocowe sałatki, to samo zdrowie. Szczególnie te z sezonowych owoców są porcją pysznych witamin. Taka przekąska jest ponadto dużo  zdrowsza od batoników, owocowych jogurtów i chipsów. Zastanawiasz się co zabrać na lunch do pracy? Owocowe sałatki będą świetnym rozwiązaniem!

Owoce i warzywa są podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Niby każdy z nas o tym wie, jednak często zamiast po jabłko sięgamy po batonika. Ciężko nam się oprzeć sztucznym aromatom i polepszaczom smaku. Oszukują one nasze zmysły tak skutecznie, że zwykłym, choć równie słodkim owocom ciężko jest się przebić do naszej świadomości. Kiedy nierozsądne zmysły przegrywają, to znak, że warto zaangażować rozum.

Co zyskujemy, gdy wybieramy owoce i warzywa zamiast chipsów i wafelków? Zdrowie i oryginalny smak. Polecamy nasze przepisy na owocowe sałatki:

Owocowe sałatki z kwaśnych owoców (bez cukru)

Czego potrzebujemy:

  • 2 banany
  • Duże jabłko
  • Dwóch soczystych kiwi
  • Jednej dorodnej pomarańczy
  • Jednej dużej brzoskwini
  • Odrobinę soku z cytryny
  • Można dodać też mleczka kokosowego

Przygotowanie:
Na początku myjemy i kroimy wszystkie owoce i wrzucamy je do misy.  Dodajemy soku z cytryny lub mleczka kokosowego, a następnie chowamy do lodówki na 15 minut. Możemy dekorować bitą śmietaną, o ile nie liczymy zbyt rygorystycznie kalorii.

Owocowe sałatki z dodatkiem jogurtu

Czego potrzebujemy:

  • Pół kubka jogurtu naturalnego
  • Ćwierć kubka soku z limonki
  • Jedną łyżeczka skórki tartej cytryny
  • Jednego melona
  • Garść zielonych winogron
  • Ćwiartkę ananasa
  • Jedno spore jabłko, najlepiej zielone

Przygotowanie:

Na początek szykujemy jogurtowy sos, mieszając go z sokiem z limonki oraz tartą skórką cytryny.  Pokrojone owoce wrzucamy do miski i chowamy do lodówki na 5-6 godzin. Po upływie tego czasu łączymy owoce z sosem. Możemy dodać bitej śmietany lub wiórki kokosowe, wedle upodobań.

Owocowe sałatki Kiki

Czego potrzebujemy:

  • Dwóch jabłek
  • Sześciu mandarynek
  • Odrobinę bitej śmietanki
  • Dwóch bananów
  • Kawałek ananasa
  • Jedną brzoskwinię
  • Jedno duże kiwi

Przygotowanie:

Kroimy jabłka, a mandarynki dzielimy na kawałki, następnie kroimy cząstki na pół. Banany siekamy na plasterki i dodajemy pokrojonego ananasa oraz brzoskwinię. Na cienkie plastry kroimy kiwi, a następnie całość zdobimy śmietanką i ulubionymi dodatkami.

Written by REDAKCJA

Related Posts

Mleko – co o nim wiemy?

Mleko – co o nim wiemy?

Hasło „Pij mleko, będziesz wielki”, tak popularne jeszcze kilkanaście lat temu, dziś wydaje się tracić na aktualności. Co takiego wiemy o tym białym produkcie, że część z nas tak radykalnie ogranicza jego spożycie? Dlaczego na półkach z nabiałem pojawiają się artykuły...

Polskie wino? – tak, u nas też znajdziemy winnice

Polskie wino? – tak, u nas też znajdziemy winnice

Gdy myślimy o bogactwie kulinarnym naszego kraju, na pewno jedną z ostatnich rzeczy jest kojarzenie go z produkcją wina. Oczywiście, daleko nam do obecnych winnych, europejskich potęg, jak Włochy, Francja, Bułgaria i Hiszpania, ale Polacy też mogą się pochwalić...

Kasza rozgrzewająca alternatywa na zimowe obiady

Kasza rozgrzewająca alternatywa na zimowe obiady

Różne odmiany kasz coraz częściej goszczą na naszych stołach, szczególnie gdy nastają chłodne, jesienne bądź zimowe dni. Chociaż są uprawiane i spożywane na naszych ziemiach od setek lat, na kilka dziesięcioleci zostały wyparte przez ziemniaki i makarony. Obecnie...