fbpx asd
poniedziałek, 14 października, 2024
REKLAMA
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaKUCHNIANajbardziej znane odmiany żółtego sera

Najbardziej znane odmiany żółtego sera

-

Żółty ser, poza tym, że ma wiele wartości odżywczych, jest produktem niezwykle uniwersalnym. Spożywamy go w kanapkach, na zimno i na ciepło, dodajemy do sałatek, zapiekanek, makaronów, pizzy i tostów. Oczywiście może też stanowić samodzielną przekąskę podawaną razem z odpowiednim winem, orzechami włoskimi i owocami. W jaki sposób powstaje, jakie gatunki są najpopularniejsze i do jakich potraw dodawać żółty ser?

Prawdziwy, tradycyjny żółty ser produkowany jest z czterech składników. Bazę stanowi mleko, do którego dodaje się podpuszczkę, czyli enzym powodujący tężenie sera. Szczepy bakterii, które biorą udział w dojrzewaniu, odpowiadają za końcowy wygląd, smak i zapach sera. Ostatnim, niezbędnym składnikiem jest sól.

Parmezan

Parmezan to najbardziej znany przedstawiciel twardych, włoskich serów i ciężko sobie bez niego wyobrazić tamtejszą kuchnię. Jest to produkt dojrzewający nawet kilka lat, co znacząco wpływa na cenę. Gdyby tego było mało, do jego produkcji wykorzystuje się mleko konkretnej rasy krów, które mogą jeść jedynie ściśle określoną paszę. Może to właśnie dlatego ser ten ma wielu koneserów. Parmezan konsumujemy solo lub ucieramy jako dodatek do pizzy, zup, zapiekanek i sosów.

Mozarella

Ser Mozzarella również pochodzi z Włoch. Oryginalnie produkowany jest z bawolego mleka. Jednak w sklepach częściej dostaniemy tańszą, choć równie smaczną wersję z mleka krowiego. Jest to miękki, biały ser formowany w charakterystyczne kule. Stanowi podstawowy składnik pizzy, a w wersji na zimno sałatki Caprese. Bardzo często Mozzarellę dodajemy też do kanapek albo domowych zapiekanek.

Cheddar

Cheddar jest tradycyjnym serem angielskim, również produkowanym z mleka krowiego. Jest to najpopularniejszy ser w Wielkiej Brytanii, jednak coraz częściej znajdziemy go na półkach w naszych sklepach.

Charakteryzuje się intensywną, żółtą barwą, choć pierwotnie był niemal biały. Kolor uzyskuje się, dodając naturalnego barwnika, który jednak nie wpływa na jego smak. Cheddar jest serem o wysokiej topliwości, dlatego idealnie będzie się nadawał do zapiekania. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeść go na zimno jako przekąskę lub położyć plasterek na kanapce.

Gouda

Ser ten pochodzi z Holandii, dokładnie z miasta Gouda, skąd wzięła się jego nazwa. Jest to produkt średniej twardości, o krótkim czasie dojrzewania. Łagodny smak i niezbyt wygórowana cena sprawiają, że to jeden z chętniej wybieranych serów w naszym kraju.  Goudę możemy ze smakiem jeść na zimno, dekorując kanapki i sałatki, oraz zapiekać i ucierać jako wykończenie dań z makaronem.

Monika Jatczak
Z wykształcenia fizjoterapeutka i elektroradiolog. Od początku, to nauki ścisłe i przyrodnicze kształtowały moje zainteresowania i pasje. Medycyna i zdrowie, funkcjonowanie organizmu człowieka, literatura, podróże, kuchnia, nowinki z dzidziny żywienia i prowadzenia gospodarstwa domowego, sport, a w szczególności joga i air yoga, to tematy, które są mi najbliższe.
REKLAMA

Przeczytaj róznież

Zasady księgowości dla spółdzielni: przewodnik

Spółdzielnie mieszkaniowe to podmioty, które zostały utworzone, aby zaspokajać potrzeby lokalowe osób fizycznych. Założenie i prowadzenie rachunkowości takich instytucji wymaga fachowej wiedzy, popartej wieloletnim...

Sprzedaż mieszkania – o czym pamiętać?

Sprzedaż mieszkania wiąże się z licznymi formalnościami. Jeśli zapomnimy o którejś z nich, może się to skończyć problemami w spieniężeniu nieruchomości lub nawet narazić...

Aktywny rodzic – nowe świadczenia dla rodzin z dziećmi do lat 3

„Aktywny rodzic” to nowy program Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej skierowany do rodziców dziecka od 12. do 35. miesiąca życia. Jego założeniem jest wsparcie...

Pakowanie bagażu dla niemowlaka na wyjazd zagraniczny – co zabrać?

Pierwszy wyjazd za granicę z niemowlakiem wymaga starannego przygotowania. Dzięki temu unikniemy zbędnego stresu, a dziecko będzie się czuło komfortowo. Pakując bagaż dziecka, powinniśmy pamiętać...

Wymiana oleju silnikowego – co warto wiedzieć?

Smarowanie silnika jest ważne, a im nowsza konstrukcja, tym bardziej jest on narażony na uszkodzenia związane z nieprzestrzeganiem określonych interwałów wymiany oleju silnikowego. Oprócz częstotliwości...

Zakup mieszkania z rynku pierwotnego, czy wtórnego? Które mieszkanie warto wybrać?

Czy lepiej kupić mieszkanie na rynku wtórnym, czy pierwotnym To jedno z najczęstszych pytań zadawanie przez osoby poszukujące nowego domu. Zarówno nowe, jak i...