Nie musimy kupować subskrypcji na catering dietetyczny, aby mieć gotową dietę pudełkową. Z powodzeniem możemy zająć się tym sami. Domowa dieta pudełkowa zapewni nam tak samo smaczne jedzenie. Wystarczy mieć pojemnik, kilka przepisów, aby mieć gotowe posiłki nawet na cały tydzień i tylko je podgrzewać. Jedna niedziela w kuchni pozwoli nam przygotować posiłki na cały tydzień.A nawet można to zrobić szybciej. Wszystko zależy od tego, co lubimy jeść oraz na ile dni chcemy zrobić sobie gotowe posiłki. W diecie pudełkowej chodzi głównie o podanie jednego posiłku w jednym pudełku.
Dlatego, jeśli chcemy uszykować sobie posiłki na kolejne 3 dni, potrzebujemy 6 pudełek plus pudełka czy słoiczki na przekąski. Przygotowując je od razu, później musimy je tylko podgrzać, a więc w zasadzie oszczędzamy czas na gotowaniu. Do przygotowanych posiłku można dodawać też świeże pieczywo, zrobić koktajl czy usmażyć placki, które można połączyć już z tym, co zrobiliśmy wcześniej. Taka dieta może być podstawą zdrowego żywienia! A na pewno ustalenie menu samodzielnie jest lepszą alternatywą niż wymyślna droga lub nie odpowiadająca nam gotowa dieta. Nawet gdy lubisz podjadać postaw na domową dietę pudełkową, a zobaczysz jak zmienia się Twoja dieta.
Pomyśl, co chcesz zjeść na śniadanie, lunch i kolację
Każdy ma swoje ulubione przysmaki. Dieta pudełkowa w domu opiera się na tym, że z góry musisz przygotować posiłki na kilka dni. Część z nich można wykonać w 15 minut, ale są też dania, które będziemy robić dwie godziny. Zatem najpierw ustal, co naprawdę w przyszłym tygodniu chcesz zjeść. Albo po prostu znajdź nowy przepis i wykorzystaj kilka starszych, które wiesz, że ci smakowały. Dieta pudełkowa przepisy ma bardzo różne. Jedne będą dla tych, którzy świetnie gotują, ale znajdziesz też sposoby jak przygotowywać posiłki bez umiejętności szefa kuchni.
Najlepiej jest, planując menu, od razu wypisywać na listę produkty, których nie mamy w domu, a które trzeba dokupić pod konkretny przepis. Można w ten sposób zaplanować posiłki na 7 dni, ale nie oznacza to, że od razu musimy je ugotować. Jeśli nasze zakupy będą świeże po kilku dniach to z powodzeniem możemy dopiero w połowie tygodnia wykorzystać je do uzupełnienia pudełek. Menu diety pudełkowej może się też zmienić! Jeśli ugotowana kasza jednak Ci nie smakuje, albo masz ochotę na sałatkę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić swój jadłospis i ugotować coś na szybko.
Najpopularniejsze przepisy diety pudełkowej
Jeżeli masz ustaloną konkretną dietę, której musisz się trzymać, sprawa jest nawet prostsza. Wystarczy, że przygotujesz sobie posiłki zgodnie z wyznaczonym planem żywieniowym i zamiast podawać je na talerz, zapakujesz do pudełka, po czym wstawisz do lodówki albo zamrażalnika z napisem, jaki to posiłek i na jaki dzień. Czas na przygotowanie, który poświęcisz jednego dnia będzie i tak krótszy niż codzienne gotowanie od podstaw.
Wśród najbardziej poręcznych potraw, które można przechowywać przez kilka dni w lodówce, można wymienić naprawdę wiele rzeczy. Przede wszystkim nasze posiłki muszą być zbilansowane. Węglowodany to 50%, białko 20%, a tłuszcze 30% naszej diety. Starajmy się tego trzymać i przygotować domową ucztę na zasadach zdrowego żywienia. Odpowiednio zbilansowane posiłki lepiej sycą, pomogą nam się pozbyć nadprogramowych kilogramów lub zbudować masę mięśniową. Taka dieta musi odpowiadać Twoim potrzebom, a przygotowane lunchboxy powinny być dla Ciebie smaczne, a nie tylko stanowić zdrowy zestaw posiłków. Jeśli lubisz cebulę i czosnek, możesz spokojnie jeść je na kolację. A może wolisz wegetariański przepis raz na jakiś czas? I tu znajdziesz coś dla siebie.
Warto też pamiętać, że niektóre posiłki będziemy jeść na ciepło, a niektóre możemy zjeść na zimno. Podczas organizacji posiłków ułatwi to tez ich pakowanie. Od razu przekładając posiłki na obiad do opakowania, które można podgrzewać w mikrofalówce, ułatwimy sobie zadanie podgrzania posiłku na szybko. A nawet niektóre pojemniki można podgrzewać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co również ułatwi podanie gorącego obiadu.
Obiad do pudełka
Do pudełek można spakować na przykład ryż z kurczakiem i warzywami. Po prostu przyprawiamy ulubioną część kurczaka i smażymy ją lub gotujemy, a potem dodajemy do niej ulubione warzywa. I już mamy jeden posiłek. Można też wykorzystać makaron z sosem oraz z dodatkami typu klopsiki, ser feta, kurczak czy wegańskie mięso. Głównym daniem może być też grillowany łosoś podawany ze szparagami i cząstką cytryny. Z powodzeniem możemy ponadto ugotować ziemniaki i dodać do nich jajko sadzone oraz gotowaną marchewkę. Szybkość przygotowania może Cię zaskoczyć, kiedy robisz kilka posiłków naraz.
Zdecydowanie najłatwiej jest zrobić obiad. Kiedy smażymy kurczaka, możemy od razu usmażyć 2-3 porcje. Składniki połącz dopiero przed jedzeniem zgodnie z przepisem, aby zachować ich większą świeżość. Istotna jest kwestia odpowiedniego przechowywania. Rozdzielone składniki jak warzywa, mięso i jogurt naturalny dłużej utrzymają świeżość niż np. sałata skropiona sokiem z cytryny. Dopiero przed podaniem posyp przyprawami czy przygotowanym sosem.
Tak samo gotując ryż czy makaron, można ugotować 2-3 porcje i mieć bazę na kilka dni. Przygotowany makaron można przechowywać już z gotowym sosem lub osobno. Wystarczy tylko zmienić sos czy dodać raz kurczaka, raz klopsiki, aby mieć inne posiłki. Na obiad można również podać sobie kawałek pizzy, którą upiekliśmy dzień wcześniej.
Śniadanie i kolacja do pudełek
Natomiast ze śniadaniami i kolacjami bywa problem. Te posiłki również powinny być syte. Ale jeśli jemy śniadania w pracy, nie możemy wykorzystać mocno pachnących składników jak ryba. Tutaj z pomocą przyjdą nam na przykład owsianki. Owsianka na mleku roślinnym z dodatkiem ulubionych owoców i masłem orzechowym to prawdziwy hit wybitnych śniadań.
Jeśli lubimy lekkie śniadanie, możemy zrobić sobie sałatkę z warzyw i sera feta albo dodać do nich kurczaka czy tofu. Świetnie sprawdzą się zrobione z rana tosty podawane z dżemem czy kawałkami awokado i bekonem. A nawet jajecznica czy jajka na twardo w otoczeniu warzyw jak ogórki czy pomidory. Pieczone warzywa z dodatkiem kaszy kuskus, którą wystarczy zalać wrzątkiem, również świetnie się sprawdzą.
Z kolei na kolację możemy przyrządzić sobie tortillę, sałatkę, kanapki czy bagietki z ciekawym nadzieniem. Sałatki przechowywać możemy wymieszane z sosem słodko-kwaśnym lub bez sosu. Świetnym pomysłem są też sałatki owocowe. Owoce pokrojone w różne kształty, są smacznym deserem. Ale gdy dodamy do nich np. jogurt białkowy, będą pożywnym posiłkiem.
Jeśli kolację jemy zawsze w domu, warto przygotować sobie ją na świeżo, a tylko śniadanie i obiad jeść przygotowany wcześniej z pudełek w pracy. W ten sposób oszczędzimy czas w ciągu dnia, a gdy możemy zająć się gotowaniem dopiero przed jedzeniem wykorzystajmy i tę możliwość.
Szybka przekąska, którą zrobisz wcześniej
Warto też mieć coś do przegryzienia. Wśród niezdrowych przekąsek, można trafić też na te smaczne i zdrowe. Tutaj świetnie sprawdzają się orzechy, ciasteczka, batoniki, smoothie a przede wszystkim owoce i warzywa, które pokrój w kostkę i jedz na świeżo. Przygotowane wcześniej pozwolą nam jeść mądrzej i nie kupować pierwszego lepszego produktu w sklepie, kiedy nagle poczujemy głód. Można nawet zrobić w domu ziemniaczane chipsy w mikrofali. Czas na przygotowanie posiłków i przekąsek nie musi być długi, a my dzięki temu dłużej będziemy mogli oddawać się przyjemnością czy odpoczywać po pracy.
Warzywa i owoce pokrojone w słupki, to również świetna przegryzka. Można do nich dodać domowy hummus lub kupny i maczać je, jak w dipie. Zarówno na ciepło, jak i na zimno znajdziemy wiele fajnych przekąsek, które mogą konkurować z ofertą cateringu dietetycznego. Do swojego menu można włączyć też gotowe przekąski. Popcorn czy precle nam nie zaszkodzą. Jeśli w planowaniu posiłków uwzględniliśmy, że co jakiś czas będziemy jeść kupne rzeczy.