fbpx

Jak jeść aby dać odetchnąć środowisku – dieta planetarna

dieta zero waste

Posted On 19 listopada 2019

Nieustannie ze świata docierają do nas doniesienia o kolejnych rewolucyjnych dietach i żywności typu superfoods. Naukowcy, trenerzy i dietetycy wciąż opracowują nowe wytyczne, przepisy, zamienniki żywności itp. Informacji jest tak dużo, często również sprzecznych, że coraz trudniej nam się w tym odnaleźć.

Jednak pośród tego powstała również koncepcja diety, a w zasadzie sposobu życia, dobrego nie tylko dla nas, ale dającego odetchnąć naszemu środowisku i planecie.

Największą bolączką obecnych czasów jest przejadanie się i marnowanie żywności. Biorąc pod uwagę, że nieustannie przybywa ludzi, zapotrzebowanie na wodę pitną i żywność będzie coraz większe.

Nie bez znaczenia jest fakt, że takie podejście do życia i odżywiania od zawsze było zgodne z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia. Natomiast jeszcze kilka lat temu niewiele osób przejmowało się kondycją naszego środowiska. Teraz, gdy problem staje się coraz bardziej realny, szukamy alternatyw i rozwiązań.

Postaw na warzywa

Każdy z nas już od najmłodszych lat wie, że owoce i warzywa to zdrowie. Niesłusznie za nimi nie przepadamy, bo faktycznie, surowe, niczym nie przyprawione nie wyglądają i nie smakują zbyt zachęcająco.

Postawmy zatem na kolorowe surówki z dodatkiem oliwy, chrupiących pestek słonecznika lub dyni i podkreślającymi smak przyprawami. Ochotę na słodycze z powodzeniem zaspokoimy słodkim, owocowym koktajlem bądź sałatką.

Dwa bezmięsne dni w tygodniu

Jeżeli lubisz mięso i nie wyobrażasz sobie jarskiego obiadu, faktycznie może nie być łatwo. Ale warto spróbować i choć jeden lub z czasem dwa dni w tygodniu przygotowywać posiłek bezmięsny.

W zamian za to pozwól sobie na garść orzechów i pestek, są to przekąski bogate w białko i tłuszcze, dużo zdrowsze od tych zawartych w produktach zwierzęcych.

Życie zgodne z zasadą zero waste

To obecnie popularny trend, za którym zdecydowanie warto podążać. Opiera się na tym, aby marnować i wyrzucać jak najmniej żywności. Planujmy nasze posiłki, tak aby nabyć tylko niezbędne produkty. Dzięki temu unikniemy kupowania na zapas, które skutkuje wyrzucaniem przeterminowanych i zepsutych produktów.

A jeśli zostają nam w lodówce pozornie niepasujące do siebie artykuły, skorzystajmy z internetu. Obecnie bardzo wiele jest stron i kanałów, gdzie znajdziemy pomysły, jak wykorzystać resztki, które zostają nam z obiadu i zalegają w lodówce. Takie podejście, nie dość, że odciąży środowisko, to jeszcze wpłynie pozytywnie na nasz domowy budżet.

Monika Jatczak

Written by Monika Jatczak

Z wykształcenia fizjoterapeutka i elektroradiolog. Od początku, to nauki ścisłe i przyrodnicze kształtowały moje zainteresowania i pasje. Medycyna i zdrowie, funkcjonowanie organizmu człowieka, literatura, podróże, kuchnia, nowinki z dzidziny żywienia i prowadzenia gospodarstwa domowego, sport, a w szczególności joga i air yoga, to tematy, które są mi najbliższe.

Related Posts

Przewodnik po mydłach – które jest najzdrowsze

Przewodnik po mydłach – które jest najzdrowsze

Mydło – mała kostka, która zapewnia ochronę przed światem zewnętrznym. Gdy tylko została ogłoszona pandemia, trudno było je kupić, a ceny na rynku z drugiej ręki były niedorzecznie wysokie. Niestety bez tego produktu codziennie życie byłoby bardzo trudne. Już małe...

Alergia dotyka coraz większą liczbę Polaków

Alergia dotyka coraz większą liczbę Polaków

Choć wiosna to najgorszy sezon dla alergików, wiele osób toczy nierówną walkę z tym schorzeniem przez cały rok. Są też tacy, którzy nie wiedzą, że mają alergię. Objawy mogą być bardzo różne i o skrajnie odmiennym nasileniu. Jak choćby lekki katar przez cały rok. Ale...