fbpx

Jak jeść aby dać odetchnąć środowisku – dieta planetarna

Nieustannie ze świata docierają do nas doniesienia o kolejnych rewolucyjnych dietach i żywności typu superfoods. Naukowcy, trenerzy i dietetycy wciąż opracowują nowe wytyczne, przepisy, zamienniki żywności itp. Informacji jest tak dużo, często również sprzecznych, że coraz trudniej nam się w tym odnaleźć.

Jednak pośród tego powstała również koncepcja diety, a w zasadzie sposobu życia, dobrego nie tylko dla nas, ale dającego odetchnąć naszemu środowisku i planecie.

Największą bolączką obecnych czasów jest przejadanie się i marnowanie żywności. Biorąc pod uwagę, że nieustannie przybywa ludzi, zapotrzebowanie na wodę pitną i żywność będzie coraz większe.

Nie bez znaczenia jest fakt, że takie podejście do życia i odżywiania od zawsze było zgodne z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia. Natomiast jeszcze kilka lat temu niewiele osób przejmowało się kondycją naszego środowiska. Teraz, gdy problem staje się coraz bardziej realny, szukamy alternatyw i rozwiązań.

Postaw na warzywa

Każdy z nas już od najmłodszych lat wie, że owoce i warzywa to zdrowie. Niesłusznie za nimi nie przepadamy, bo faktycznie, surowe, niczym nie przyprawione nie wyglądają i nie smakują zbyt zachęcająco.

Postawmy zatem na kolorowe surówki z dodatkiem oliwy, chrupiących pestek słonecznika lub dyni i podkreślającymi smak przyprawami. Ochotę na słodycze z powodzeniem zaspokoimy słodkim, owocowym koktajlem bądź sałatką.

Dwa bezmięsne dni w tygodniu

Jeżeli lubisz mięso i nie wyobrażasz sobie jarskiego obiadu, faktycznie może nie być łatwo. Ale warto spróbować i choć jeden lub z czasem dwa dni w tygodniu przygotowywać posiłek bezmięsny.

W zamian za to pozwól sobie na garść orzechów i pestek, są to przekąski bogate w białko i tłuszcze, dużo zdrowsze od tych zawartych w produktach zwierzęcych.

Życie zgodne z zasadą zero waste

To obecnie popularny trend, za którym zdecydowanie warto podążać. Opiera się na tym, aby marnować i wyrzucać jak najmniej żywności. Planujmy nasze posiłki, tak aby nabyć tylko niezbędne produkty. Dzięki temu unikniemy kupowania na zapas, które skutkuje wyrzucaniem przeterminowanych i zepsutych produktów.

A jeśli zostają nam w lodówce pozornie niepasujące do siebie artykuły, skorzystajmy z internetu. Obecnie bardzo wiele jest stron i kanałów, gdzie znajdziemy pomysły, jak wykorzystać resztki, które zostają nam z obiadu i zalegają w lodówce. Takie podejście, nie dość, że odciąży środowisko, to jeszcze wpłynie pozytywnie na nasz domowy budżet.

Monika Jatczak

image sources

  • grafika: pixabay.com

Monika Jatczak

Z wykształcenia fizjoterapeutka i elektroradiolog. Od początku, to nauki ścisłe i przyrodnicze kształtowały moje zainteresowania i pasje. Medycyna i zdrowie, funkcjonowanie organizmu człowieka, literatura, podróże, kuchnia, nowinki z dzidziny żywienia i prowadzenia gospodarstwa domowego, sport, a w szczególności joga i air yoga, to tematy, które są mi najbliższe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *