Tuńczyk jest ulubioną rybą wszystkich sportowców, może być doskonałym dodatkiem do obiadu lub przekąski. Smacznego!
Tuńczyk jest bardzo zdrową rybą. Porcja ok 100g zawiera blisko połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Poza tym ryba ta jest uboga w kalorie i zawiera niewiele tłuszczu. Jednak wybierając tuńczyka w puszce warto sięgnąć po tego w sosie własnym, gdyż dodatkowo zawiera witaminę B3.
Oto 3 proste i niedrogie przepisy.
Sałatka z tuńczykiem
- sałata
- jajka
- zielona fasolka
- fileciki anchois
- ziemniaki
- pomidory
- czerwona cebula
- sól himalajska
- pieprz
- oliwa z oliwek
- cytryna
- czarne oliweki
- puszka tuńczyka w sosie własnym
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrój w kostkę. Zagotuj na twardo jajka, zalej je zimną wodą i wystudź, następnie pokrój w ćwiartki. Ugotowaną i wystudzoną fasolkę szparagową dodaj do miski. Odsącz tuńczyka i włóż go do salaterki. Fileciki anchois drobno posiekaj, tak samo pomidory i cebulę.
W stosunku 3:1 zrób sos z oliwy i cytryny. Całość według uznania dopraw np. pieprzem czy chilli. Wymieszaj wszystko razem, wlej sos, dodaj kawałki jajek i raz jeszcze dopraw aby uzyskać odpowiedni smak.
Awokado z tuńczykiem
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- awokado
- ser żółty
- majonez
- sok z cytryny
- zielony ogórek
- jajka
- sól himalajska
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki jajka. Żółty ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Teraz czas na rybę, odsącz tuńczyka i przełóż do miski. Jajko, ser i rybę wymieszaj.
Awokado przekrój na połówki, usuń pestkę i wyciągnij miąższ. Zrób to ostrożnie aby nie uszkodzić owocu. Posiekaj miąższ awokado i przełóż do przygotowanego dania. Dodaj majonez, przyprawy i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Połówki awokado wypełnij świeżo powstałym farszem.
Spaghetti z tuńczykiem
- opakowanie makaronu
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- świeży czosnek
- marynowane kapary
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- papryka chili w proszku
- sól himalajska
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotuj makaron na tzw. al dente, nie zapomnij posolić wodę. Czosnek drobno posiekaj. Z puszki wyjmij tuńczyka i go odsącz, przełóż do miseczki. Na patelnię wlej oliwę i ją rozgrzej. Następnie podsmaż czosnek, kapary przez kilka minut na małym ogniu. Na patelnie przełóż tuńczyka. Na koniec, do całości dodaj łyżkę soku z cytryny.
Szczyptą soli, chilli i mielonym pieprzem dopraw zawartość patelni. Ugotowane spaghetti przecedź i odsącz. Makaron wymieszaj z tuńczykiem.