Suszone i świeże zioła od zawsze dodawane były do potraw, aby wzbogacić ich aromat czy podkreślić wyjątkowość produktu. Każdy wie, że nieprzyprawione danie jest bez smaku i charakteru, dlatego w marketach pojawia się tak duży wybór aromatycznych i smakowych dodatków.
Jeszcze kilka lat temu najczęściej sięgaliśmy po suszone i zmielone przyprawy, a ze świeżych, do wyboru mieliśmy koperek czy pietruszkę. Od jakiegoś czasu trend się zmienił i praktycznie w każdym sklepie znajdziemy doniczki ze świeżymi ziołami.
Pośród tradycyjnych bazylii, mięty czy pietruszki, dostrzeżemy kolendrę, rozmaryn oraz tymianek. Oczywiście możemy też się pokusić o własną balkonową uprawę, bo nie jest problemem dostanie nasion nawet w popularnych dyskontach.
Jak możemy najlepiej wykorzystać nieco mniej popularne świeże zioła? Oto kilka pomysłów.
Kolendra
Kolendra, z wyglądu podobna do pietruszki, była znana już w starożytnej Grecji, chociaż nam kojarzy się bardziej z kuchnią indyjską, tajską czy meksykańską. Jednak coraz częściej
doceniamy jej charakterystyczny, cytrusowy smak i aromat. Świeże listki idealnie podkreślą smak dań z mięsem, fasolą, sałatek, sosów oraz dipów. Pamiętajmy jednak, aby dodawać je na koniec, ponieważ wysoka temperatura zabiera cały smak. Zmielona kolendra jest też głównym składnikiem orientalnych mieszanek przypraw jak garam masala czy curry.
Oregano
Oregano obok bazylii chyba najbardziej kojarzone jest jako dodatek do pizzy i spaghetti bolognese. I słusznie, ponieważ to przyprawa typowa dla kuchni z krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie obejdą się bez niego dania z pomidorów, specjały kuchni włoskiej czy greckiej.
Wzbogaci zarówno dania mięsne, jak i potrawy wegetariańskie. Oregano znajduje też szerokie zastosowanie w działaniu prozdrowotnym – łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz wspomaga walkę z infekcjami.
Rozmaryn
Aromat rozmarynu kojarzy się z kuchnią francuską i hiszpańską. Ma on lekko sosnowy, żywiczny wyraz, który idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, od drobiu po dziczyznę.
Charakterystyczny posmak tego zioła wzbogaci też dania z warzyw, grzybów czy roślin strączkowych. Olejki eteryczne pozyskiwane z rozmarynu mają szerokie zastosowanie kosmetyczne i lecznicze. Jest on również naturalnym konserwantem żywności.
Tymianek
Tymianek to typowe zioło w kuchni francuskiej, dość ostre ale dzięki temu odświeżające. Wzbogaca smak ryb i mięs, a także gulaszów, zapiekanek, zup oraz dań warzywnych. Tymianek, natka pietruszki i liść laurowy tworzą typową mieszankę ziół bouquet garni.
Słowo tymianek pochodzi z greckiego i oznacza „do odkażenia”, w związku z tymi właściwościami zioło to jest stosowane w przeróżnych infekcjach.
Bazylia
Na koniec chyba najpopularniejsza z całej piątki bazylia. Podobnie jak oregano świetnie komponuje się ona z pomidorami, dlatego jest charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. Bazylia jest również podstawowym składnikiem tradycyjnego pesto.
To bardzo wszechstronne zioło dodawane do zup, zapiekanek, dań mięsnych. Jest to również, razem z pomidorem i mozzarellą, obowiązkowy składnik włoskiej sałatki Caprese.