fbpx

Zdrowe śniadanie

zdrowe śniadanie

Posted On 2 sierpnia 2018

Choć pogoda za oknem nie zawsze rozpieszcza, smaczne i pożywne śniadanie powinno być podstawą każdego poranka, niezależnie od pory roku. Oto nasze sposoby na pyszne i  zdrowe śniadanie. Jak urozmaicić  najważniejszy posiłek dnia?

Babcia i mama zawsze powtarzają – śniadanie to absolutna podstawa i nie wolno bez niego wychodzić z domu. Jest najważniejszym posiłkiem dnia! – potwierdzi to każdy dietetyk. Okazuje się, osoby spożywające regularnie zdrowe śniadanie są do pięciu razy zdrowsi niż ci, którzy unikają porannego posiłku.

Jajecznica

Składniki:

2 garście szpinaku baby,

2 jaja,

100 g pokruszonego sera feta

1 łyżka oleju.

Sposób przyrządzenia:

Rozgrzej tłuszcz na patelni. Następnie dodaj szpinak, całość chwilę podgrzewaj, aż liście zmiękną. Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem, dołóż pokruszone kostki sera. Smaż aż do ulubionego poziomy ścięcia jajek. Do tego kromka pełnoziarnistego pieczywa i gotowe!

Zdrowa owsianka

Składniki:

160 g płatków owsianych,

szklanka mleka 0,5%,

1 łyżeczka białka serwatkowego,

1 łyżeczka syropu klonowego (albo innego zamiennika cukru)

1 łyżeczka siemienia lnianego,

odrobina cynamonu.

Sposób przygotowania:

Płatki z mlekiem gotuj na większym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie odstaw je aby chwilę przestygły i wymieszaj z białkiem serwatkowym i syropem. Następnie całość przelej do miseczki, posyp siemieniem lnianym i cynamonem. Możesz również dodać ulubionych świeżych lub suszonych owoców i orzechów.

Pyszny, energetyczny koktaj

Tutaj wybór jest ogromny. Jako baza posłuży ci mleko, owoce i blender.

Przykładowe kompozycje:

2 banany + mleko (pół szklanki),

kiwi + banan + mleko,

truskawki + mleko

opcja energetyczna – mleko + czekolada + banan.

Koktajl możesz wzbogacić łyżką otrąb, siemienia lnianego, kakao lub masła orzechowego.

Serek wiejski z rzodkiewkami na pieczywie razowym

Składniki:

porcja serka wiejskiego – ok. 150-200g

rzodkiewki – 3-5 sztuk

chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika

odrobina masła

Sposób przyrządzenia:

Rzodkiewki siekamy i mieszamy z serkiem. Opcjonalnie można je zastąpić  szczypiorkiem lub ogórkiem. Twarożek możemy nałożyć na kromki lub zjeść samodzielnie.

Kanapka z chleba żytniego razowego, ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem

Składniki:

chleb żytni razowy np. z nasionami słonecznika

ogórek kiszony lub konserwowy

mały kawałek łososia wędzonego na gorąco lub na zimno

szczypiorek

Oczywiście zamiast ogórka kiszonego możemy wykorzystać świeżego, łososia zastąpić makrelą lub tuńczykiem, a szczypiorek koperkiem, wszystko zależy od naszych upodobań i smaków.

Smacznego!

Written by REDAKCJA

Related Posts

Mleko – co o nim wiemy?

Mleko – co o nim wiemy?

Hasło „Pij mleko, będziesz wielki”, tak popularne jeszcze kilkanaście lat temu, dziś wydaje się tracić na aktualności. Co takiego wiemy o tym białym produkcie, że część z nas tak radykalnie ogranicza jego spożycie? Dlaczego na półkach z nabiałem pojawiają się artykuły...

Polskie wino? – tak, u nas też znajdziemy winnice

Polskie wino? – tak, u nas też znajdziemy winnice

Gdy myślimy o bogactwie kulinarnym naszego kraju, na pewno jedną z ostatnich rzeczy jest kojarzenie go z produkcją wina. Oczywiście, daleko nam do obecnych winnych, europejskich potęg, jak Włochy, Francja, Bułgaria i Hiszpania, ale Polacy też mogą się pochwalić...

Kasza rozgrzewająca alternatywa na zimowe obiady

Kasza rozgrzewająca alternatywa na zimowe obiady

Różne odmiany kasz coraz częściej goszczą na naszych stołach, szczególnie gdy nastają chłodne, jesienne bądź zimowe dni. Chociaż są uprawiane i spożywane na naszych ziemiach od setek lat, na kilka dziesięcioleci zostały wyparte przez ziemniaki i makarony. Obecnie...