Owocowe sałatki, to samo zdrowie. Szczególnie te z sezonowych owoców są porcją pysznych witamin. Taka przekąska jest ponadto dużo zdrowsza od batoników, owocowych jogurtów i chipsów. Zastanawiasz się co zabrać na lunch do pracy? Owocowe sałatki będą świetnym rozwiązaniem!
Owoce i warzywa są podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Niby każdy z nas o tym wie, jednak często zamiast po jabłko sięgamy po batonika. Ciężko nam się oprzeć sztucznym aromatom i polepszaczom smaku. Oszukują one nasze zmysły tak skutecznie, że zwykłym, choć równie słodkim owocom ciężko jest się przebić do naszej świadomości. Kiedy nierozsądne zmysły przegrywają, to znak, że warto zaangażować rozum.
Co zyskujemy, gdy wybieramy owoce i warzywa zamiast chipsów i wafelków? Zdrowie i oryginalny smak. Polecamy nasze przepisy na owocowe sałatki:
Owocowe sałatki z kwaśnych owoców (bez cukru)
Czego potrzebujemy:
- 2 banany
- Duże jabłko
- Dwóch soczystych kiwi
- Jednej dorodnej pomarańczy
- Jednej dużej brzoskwini
- Odrobinę soku z cytryny
- Można dodać też mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Na początku myjemy i kroimy wszystkie owoce i wrzucamy je do misy. Dodajemy soku z cytryny lub mleczka kokosowego, a następnie chowamy do lodówki na 15 minut. Możemy dekorować bitą śmietaną, o ile nie liczymy zbyt rygorystycznie kalorii.
Owocowe sałatki z dodatkiem jogurtu
Czego potrzebujemy:
- Pół kubka jogurtu naturalnego
- Ćwierć kubka soku z limonki
- Jedną łyżeczka skórki tartej cytryny
- Jednego melona
- Garść zielonych winogron
- Ćwiartkę ananasa
- Jedno spore jabłko, najlepiej zielone
Przygotowanie:
Na początek szykujemy jogurtowy sos, mieszając go z sokiem z limonki oraz tartą skórką cytryny. Pokrojone owoce wrzucamy do miski i chowamy do lodówki na 5-6 godzin. Po upływie tego czasu łączymy owoce z sosem. Możemy dodać bitej śmietany lub wiórki kokosowe, wedle upodobań.
Owocowe sałatki Kiki
Czego potrzebujemy:
- Dwóch jabłek
- Sześciu mandarynek
- Odrobinę bitej śmietanki
- Dwóch bananów
- Kawałek ananasa
- Jedną brzoskwinię
- Jedno duże kiwi
Przygotowanie:
Kroimy jabłka, a mandarynki dzielimy na kawałki, następnie kroimy cząstki na pół. Banany siekamy na plasterki i dodajemy pokrojonego ananasa oraz brzoskwinię. Na cienkie plastry kroimy kiwi, a następnie całość zdobimy śmietanką i ulubionymi dodatkami.