fbpx

Naturalne antybiotyki na jesienne przeziębienia

Sezon jesiennych przeziębień możemy uznać za otwarty. Przełom września i października, kiedy nagle z krótkich spodni i rękawów musimy przejść na czapki i szaliki, rok rocznie rozpoczyna fala zachorowań na grypę i przeziębienia.

Jak się przed tym ustrzec i jak sobie radzić, kiedy już jesteśmy chorzy? Oczywiście zawsze warto skonsultować się z lekarzem, czy nasz problem nie jest zaczątkiem poważniejszej infekcji, ale poza aptecznymi preparatami, zawsze można się wspomóc nieco bardziej naturalnie.

Syrop z cebuli

Pewnie część z nas ma już doświadczenia z tym specyfikiem, a niejedna babcia podaje go swoim wnukom. Tartą cebulę zasypujemy cukrem i czekamy, aż puści sok, który nazywamy właśnie syropem.

Bakteriobójcze działanie cebuli i zawarte w niej minerały, jak siarka, cynk oraz magnez, pobudzają odporność organizmu. Stosując się zatem do porzekadła: „Lek ma leczyć a nie smakować”, szykujmy sobie tę miksturę, jak tylko poczujemy, że coś nas „bierze”.

Napar z kwiatów lipy

Stało się, choroba nas dosięgła, leżymy w łóżku i czekamy na lepsze samopoczucie. Wtedy na pomoc może przyjść napar z lipy. Ma on działanie napotne, przez co obniża temperaturę i działa wyciszająco. Skuteczne są też płukanki na bóle gardła czy inhalacje.

Czosnek

Czosnek, czyli król domowych sposobów na przeziębienie. Niektórzy są w stanie zjeść ząbek na raz, ale można też go pokroić w cienkie plasterki i położyć choćby na kanapkę czy dodać do zupy.

Złagodzimy i nieco zagłuszymy jego ostry smak, a efekt będzie taki sam. Czosnek ma działanie łagodnego antybiotyku. Część chorobotwórczych bakterii nie będzie miała z nim szans.

Propolis

Propolis to substancja produkowana przez pszczoły. Mnogość zawartych w nim związków chemicznych zdolnych przeciwdziałać namnażaniu drobnoustrojów sprawia, że świetnie sprawdza się w przeróżnych infekcjach.

Przy przeziębieniu korzystajmy z propolisu w formie kropli. Dodajmy zalecaną na opakowaniu ilość do letniej wody i taką mieszanką płuczmy gardło.

Imbir

Ostry, rozgrzewający smak imbiru sprawia, że jest on chętnie dodawany do napojów i herbaty, nie tylko w czasie choroby. Jego odkażające działanie pomoże nam złagodzić ból gardła.

Znany jest też korzystny wpływ imbiru na dolegliwości ze strony układu trawiennego, czyli wzdęcia, zaparcia oraz mdłości. W przypadku niejadków, zaostrzy również apetyt.

image sources

  • naturalne-antybiotyki-na-jesienne-przeziebienia-390857: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Follow by Email
Facebook
Twitter