Herbata to napój, który każda osoba ma w domu. W Polsce stworzyliśmy już własną tradycję picia herbaty i kawy, choć przepisy na nie znacznie się różnią między domami. Warto jednak wiedzieć, skąd w ogóle wzięła się herbata i jak można ją zaparzać, aby była jeszcze smaczniejsza.
Przede wszystkim do herbaty można dodawać różne dodatki smakowe, nie tylko cukier, mleko czy sok z cytryny. Jest naprawdę bardzo wiele owoców czy przypraw, dzięki którym przyrządzimy sobie nawet herbaciany deser. Filiżanka herbaty, może ukoić nerwy, poprawić humor lub sprawić, że w chłodny wieczór zrobi nam się przyjemnie ciepło. Co dodać do herbaty, aby była smaczniejsza?
Skąd wywodzi się herbata?
Napar herbaty przyrządza się z liści oraz pąków niektórych roślin należących do rodzaju kamelia. Te z kolei są odrębnymi gatunkami lub odmianami gatunku Camellia sinensis, czyli herbaty chińskiej. Sama herbata znana jest już od tysięcy lat. Jednak krąży o niej wiele legend i nie sposób ustalić, kto faktycznie odkrył ten napar. Jedna z najpopularniejszych historii opowiada o mitycznym Cesarzu Shennong, który już w 2737 roku przed naszą erą miał cieszyć się jej smakiem. Po prostu do gorącej wody, którą pijał Cesarz nagle wpadło kilka listków krzewu, który miał przyjemny aromat. I tak powstała pierwsza herbata.
Z Chin herbata wyjechała dopiero w 803 roku naszej ery do Japonii. Na zachód dotarła natomiast około XVI wieku i najpierw pojawiła się w Rosji. Od XVII wieku znana jest Holendrom, którzy w tamtych czasach byli jej jedynym importerem. Co ciekawe, w Anglii herbatę zaczęto pić dopiero w 1660 roku, choć jest to najbardziej znany, europejski kraj, w którym istnieje długa tradycja picia herbaty. Obecnie można ją dostać w każdym sklepie, pakowaną w torebki lub jako liście herbaty, do umieszczenia w zaparzaczu.
Przepisy, które sprawią, że herbata nigdy nie będzie nudna
Zimą, czy po prostu w chłodne dni, chcemy napić się czegoś ciepłego. Nie zawsze jednak mamy ochotę na picie kawy, czy też jest na to już zbyt późna godzina. Wtedy stawiamy na herbatę. Większość osób ma w domu czarną, klasyczną jej odmianę. Czasami mamy jeszcze herbaty owocowe, białe, czerwone czy zielone. Warto wiedzieć, że na bazie każdej z nich można przyrządzić aromatyczny napój. Wystarczy mieć zaparzacz i dobry przepis, aby wyczarować sobie pyszny napój na gorąco.
Herbata z owocami
Aby przyrządzić własną herbatę z owocami, potrzebne będą:
- 1 szklanka czarnej herbaty
- pół jabłka bez skórki
- kilka winogron
- kilka plasterków pomarańczy
- kilka goździków
- opcjonalnie: kawałek melona, arbuza, mango lub innych świeżych owoców.
Herbatę parzymy w dużym kubku. Dodajemy do niego obrane kawałki jabłek, winogrona i przepołowione plasterki pomarańczy. Dodajemy goździki i mieszamy. Można dodać inne owoce, jeśli je mamy.
Koktajl z białej herbaty
Z herbaty można przyrządzić również domowy koktajl. Potrzebne będą:
- napar z białej herbaty 1 szklanka
- 1 gruszka
- 1 banan
- 1 garść szpinaku.
Herbatę parzymy w 80 stopniach C przez 3-5 minut. Kiedy ostygnie, wlewamy napar do kubka do blendowania, dodajemy pokrojone owoce i szpinak. Miksujemy, aż uzyskamy koktajl.
Jak widać herbata wcale nie musi być tylko naparem z dodatkiem cytryny i cukru. Można na jej bazie zrobić wiele napojów pełnych witamin.
Czarna herbata – przepisy na rozgrzewający napój
Nie ma nic lepszego na rozgrzanie się w zimny dzień niż dobra herbata. W zależności od dodatków może ona wspomagać układ odpornościowy, zapobiegać infekcjom lub łagodzić przebieg przeziębienia. Warto pić herbatę z różnymi dodatkami, jak kardamon, żurawina, plaster cytryny, wanilia czy miód. Każdy z nich sprawia, że jest pyszna, ale też może mieć wpływ na poprawę naszego samopoczucia, a nawet zdrowia. Rozgrzewająca herbata jest bardzo prosta do zrobienia.
Idealna herbata rozgrzewająca
Do stworzenia herbaty rozgrzewającej potrzebne będą:
- kubek zaparzonej czarnej herbaty
- laska cynamonu
- 3 plastry obranego imbiru
- plaster pomarańczy
- pół plasterka cytryny
- 4 goździki.
Opcjonalnie można dodać:
- miodu lub cukru (jeśli słodzimy)
- maliny, jagody czy truskawki (mrożone lub ze słoika).
Wystarczy zaparzyć herbatę razem z laską cynamonu i imbirem. Po zaparzeniu dodajemy owoce i słodzimy. Taka herbata jest nie tylko aromatyczna, ale też rozgrzewa i działa korzystnie na odporność.
Zielona herbata – jak poprawić jej smak?
Jaka jest najbardziej znana herbata na odchudzanie? Najczęściej wymieniamy herbatę zieloną lub czerwoną. Ta druga przez swój lekko ziemisty smak nie jest jednak aż tak popularna. Z kolei zielona herbata zaliczana jest do najpopularniejszych napojów wspomagających odchudzanie i spalanie tłuszczu. Jednak i tu nie każdemu odpowiada jej smak. Czy można go poprawić? Oczywiście!
Ten rodzaj herbaty ma dobroczynny wpływ nie tylko na metabolizm tłuszczu w ciele. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które wzmacniają system odpornościowy i mogą nawet zapobiegać nowotworom. Jednak czy urozmaicenie jej dodatkami smakowymi nie zmieni jej wartości leczniczych? Niekoniecznie! A nawet można je wzmocnić! Wystarczy wykorzystać choćby podany niżej przepis
Przepis na rozgrzewającą zieloną herbatę
Potrzebne są:
- 1 porcja zielonej herbaty np. zaparzona w szklance wody torebka herbaty,
- 5 plastrów pomarańczy,
- 3 plastry świeżego imbiru,
- 1/4 łyżeczki miodu,
- szklanka wrzątku,
- dzbanek.
Herbatę przygotowujemy w osobnym naczyniu np. w kubku. Do dzbanka dodajemy plastry pomarańczy i imbiru i zalewamy je szklanką wrzącej wody. Zostawiamy 5 minut do zaparzenia. Do dzbanka dolewamy przygotowaną zieloną herbatę i dodajemy miód. Herbatę można przecedzić lub podawać z plasterkami.
Taki smaczny przepis może łagodzić ból gardła, rozgrzać organizm, ale też wspomaga metabolizm. Jest to świetny przepis, zwłaszcza na jesień i zimę, gdy wolimy pić gorące napoje.