Kurs barmański to z pewnością coś, o czym myślałeś wielokrotnie, organizując imprezę dla znajomych. W końcu każdy chce zabłysnąć fantastycznymi drinkami w takich sytuacjach, bo dziś nikt nie zapamięta wieczoru, na którym pojawił się tylko tradycyjny alkohol w towarzystwie dobrze znanej koli czy soku pomarańczowego. Zanim więc zostaniesz barmanem z prawdziwego zdarzenia, spieszymy z pomocą i podrzucamy kilka łatwych przepisów, które pozwolą Ci przygotować znakomite drinki w kilka chwil.
Tequila Sunrise z niemal stuletnią historią
Ponoć ten słoneczny drink został przyrządzony po raz pierwszy w latach 30. ubiegłego stulecia w Arizonie. Na taki pomysł wpadł barman Gene Sulit, który pewnego wieczora postanowił zmieszać tequilę, likier creme de cassis i wodę gazowaną, a napój nazwał Tequila Sunrise, ponieważ kolory w szklance ułożyły się tak, że przypominały właśnie wschód słońca. Dziś jednak przepis na takiego drinka nieco się zmienił. Aby przygotować Tequila Sunrise, potrzebujesz:
- 50 mln tequili,
- 20 ml grenadyny, czyli syropu z owocu granatu,
- 100 ml dobrego soku pomarańczowego,
- kilku kostek lodu.
Przygotowanie drinka zacznij od umieszczenia alkoholu, soku pomarańczowego i lodu w shakerze, a następnie wszystko starannie wymieszaj. Zawartość szejkera przelej do szklanki i zacznij bardzo powoli wlewać grenadynę, najlepiej tak, by spływała do szklanki po odwróconej łyżeczce. Poczekaj chwilę, aż syrop osiądzie na dnie szklanki, i podawaj!
Uwielbiana Pina Colada
Historia pina colady nie jest jednoznaczna. Jedni uważają, że zaczyna się ona w 1954 roku w Portoryko i twierdzą, że po raz pierwszy przyrządził ją barman Ramon „Manchito” Marrero. Według innej wersji pina colada najpierw pojawiła się na pirackim statku na początku XIX wieku, gdy słynny pirat Robert Cofresi do rumu dodał ananasowo-kokosowego soku i takim napojem uraczył swoją załogę. Pina coladę można przyrządzić w domu w kilka chwil. Do przygotowania jednego drinka potrzebujesz:
- 40 ml rumu,
- 5 plastrów ananasa z puszki,
- 40 ml mleczka kokosowego,
- mniej więcej pół szklanki pokruszonego lodu.
Ananasa pokrój na mniejsze kawałki i potraktuj blenderem. Następnie włóż wszystkie składniki do szejkera i energicznie wstrząsaj, aż napój będzie miał jednolitą konsystencję. Przelej go do ładnego kielicha, udekoruj kawałkami pomarańczy i serwuj.
Mohito, czyli barmański hit ostatnich sezonów
Recepturę tego drinka prawdopodobnie też zawdzięczamy piratom. Ponoć mohito jest dziełem innego znanego korsarza Francisa Drake’a. Gdy przebywał on na Kubie, miał do dyspozycji tylko pośledni, tani rum z trzciny cukrowej. By poprawić jego smak, dodawał do niego sporo soku z limonki i cukru. Dziś do przyrządzenia wyśmienitego mohito potrzebujemy nieco więcej składników.
- 60 ml białego rumu,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 4-5 cząstek limonki,
- kilka listków świeżej mięty,
- pokruszony lód,
- gazowana woda.
Przygotowywanie drinka zacznij od włożenia do szklanki cząstek limonki, cukru i listków mięty, które musisz lekko ugnieść. Następnie dorzuć troszkę pokruszonego lodu, a potem wlej rum. Wymieszaj wszystko, dolej gazowaną wodę i dołóż jeszcze trochę lodu.
Kursy barmańskie, czyli jak zostać barmanem nie tylko zawodowym
Jeśli przygotowując smakowite drinki, czujesz się jak przysłowiowa ryba w wodzie, zastanów się, czy nie warto rozwinąć swoich umiejętności na tym polu. Kurs barmański może sprawić, że staniesz się atrakcją każdej imprezy, a barmańskimi trikami podbijesz niejedno serce. W takim kursie można dziś wziąć udział, nie ruszając się z własnego salonu. Warsztat Mistrza organizuje kursy online, a dzięki nim poszerzysz swoją wiedzę i zdobędziesz nowe umiejętności, które nie tylko pozwolą Ci zabłysnąć na każdej domówce. Mogą one także pomóc Ci w znalezieniu ciekawej pracy.