Gdzie warto wybrać się na narty w tym roku?

Spędzenie urlopu szalejąc na stoku zjazdowym, to wspaniała rozrywka. Coraz więcej osób decyduje się na taką formę wypoczynku. Ważne jest jednak, aby dobrze przemyśleć, gdzie się wybrać. Można szusować na stokach narciarskich w Polsce, ale również udać się za granicę. Jeśli w krajowych kurortach już szaleliśmy, to warto rozważyć tę drugą kwestię, zwłaszcza pod względem atrakcyjności regionu. Ofert i możliwości jest wiele. Podróż wraz z bliskim za granicę może okazać się wspaniałą przygodą.

Na narty do Austrii

W Austrii czeka na nas piękny alpejski krajobraz. Wymarzone miejsce nie tylko dla narciarzy, ale również turystów. Klimat tamtejszy wpływa na poprawę zdrowia, a miejsca noclegowe są na wysokim poziomie. Szczególnie warty polecenia jest region Pyhrn-Priel w Górnej Austrii. W znajdującej się tam miejscowości Hinterstoder można skorzystać z trasy, na której rozgrywany jest Puchar Świata. Po narciarskich szaleństwach w klimatycznych restauracjach dobrze będzie posilić się tradycyjnym naleśnikiem z dużą ilością żurawiny.

Na narty na Słowację

W Słowacji przede wszystkim ceny nie są tak wygórowane jak w innych krajach, a warunki do narciarskiego szaleństwa równie atrakcyjne. Jeśli chcemy mieć pewność, że w czasie zaplanowanego odpoczynku na pewno nie zabraknie śniegu, to należy wybrać się do Oravskiej Lesni, czyli najbardziej mroźnej doliny naszych południowych sąsiadów. Na stokach nie ma dużego obłożenia, dlatego warto tu przyjechać z całą rodziną. Po narciarskich szaleństwach koniecznie trzeba się wybrać na posiłek do ,,koliby”, czyli lokalnej restauracji, w której to króluje danie narodowe Słowacji, czyli kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami.

Na narty do Włochy

Jeśli zależy nam na pięknej pogodzie podczas wyjazdu w góry, to warto wybrać się w słoneczne Dolomity. Na płaskowyżu Paganella można znaleźć wiele tras zjazdowych. Na szczyt stoku, gdy wybieramy się z przyjaciółmi lub całą rodziną dowiozą nas kilkuosobowe zadaszone gondole. Centra sportowe nadają się do użytku zarówno dla amatorów, jak i zawodowców. W licznych gospodach z klimatyczną muzyką można posilić się wspaniałą wędliną prosciuto crudo, roladkami z sera koziego, czyli formaggi, a także paluszkami grissini.

Autor: Jarosław CIeśla

image sources

  • narty: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *