fbpx asd
wtorek, 15 października, 2024
REKLAMA
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaKUCHNIARacuchy waniliowe z serka homogenizowanego

Racuchy waniliowe z serka homogenizowanego

-

Mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Przygotowując go w domu, kiedy mamy rano mało czasu, łatwo popaść w monotonię, kanapki, kasza, owsianka, parówki i tak w kółko. Może warto znaleźć w sobie na nowo pasję gotowania i codziennie przygotować coś innego, np. racuchy.

Wiadomo, rano nie mamy zbyt wiele czasu, dlatego dania muszą być proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne, takie jakie pamiętamy z dzieciństwa, najlepiej takie jakie przygotowywała nam nasza ukochana babcia.

Pierwszą propozycją są racuchy w najprostszej formie. Czas przygotowania to dosłownie 10 minut, a pieczenie to już dosłownie kwestia kilku chwil.

Składniki potrzebne do przygotowania racuchów

  1. serek homogenizowany naturalny 400g
  2. dwie szklanki mąki
  3. 4 jajka
  4. proszek do pieczenia
  5. mleko
  6. cukier
  7. laska wanilii
  8. gorąca woda

Jak przygotować pyszne racuchy?

Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier (wedle uznania tak słodko jak lubimy), ubijamy mikserem do chwili aż otrzymamy puszystą masę. Dodajemy dwie – trzy łyżki gorącej wody i ubijamy dalej, ciepła woda pomoże w rozpuszczeniu cukru. Chcemy uzyskać masę o kremowej konsystencji. Następnie dodajemy pestki z laski wanilii i naturalny serek homogenizowany. Mieszamy dalej aż wszystko dobrze się połączy.

Na końcu dodajemy mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dalej aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę mleka. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.

Placki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu, na średnim ogniu. Na patelnie nakładamy małe porcje, tak aby uzyskać 4 placki przy każdym wypieku. Jeżeli lubimy większe placki, nie stoi nic na przeszkodzie aby na patelni smażyć po jednej sztuce. W takich przypadkach warto użyć kilku patelni na raz aby nie smażyć przez pół dnia zwłaszcza, że rano jest mało czasu.

Świetnym dodatkiem do racuchów będzie dżem, konfitura lub owoce. Można je również posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

REKLAMA

Przeczytaj róznież

Zasady księgowości dla spółdzielni: przewodnik

Spółdzielnie mieszkaniowe to podmioty, które zostały utworzone, aby zaspokajać potrzeby lokalowe osób fizycznych. Założenie i prowadzenie rachunkowości takich instytucji wymaga fachowej wiedzy, popartej wieloletnim...

Sprzedaż mieszkania – o czym pamiętać?

Sprzedaż mieszkania wiąże się z licznymi formalnościami. Jeśli zapomnimy o którejś z nich, może się to skończyć problemami w spieniężeniu nieruchomości lub nawet narazić...

Aktywny rodzic – nowe świadczenia dla rodzin z dziećmi do lat 3

„Aktywny rodzic” to nowy program Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej skierowany do rodziców dziecka od 12. do 35. miesiąca życia. Jego założeniem jest wsparcie...

Pakowanie bagażu dla niemowlaka na wyjazd zagraniczny – co zabrać?

Pierwszy wyjazd za granicę z niemowlakiem wymaga starannego przygotowania. Dzięki temu unikniemy zbędnego stresu, a dziecko będzie się czuło komfortowo. Pakując bagaż dziecka, powinniśmy pamiętać...

Wymiana oleju silnikowego – co warto wiedzieć?

Smarowanie silnika jest ważne, a im nowsza konstrukcja, tym bardziej jest on narażony na uszkodzenia związane z nieprzestrzeganiem określonych interwałów wymiany oleju silnikowego. Oprócz częstotliwości...

Zakup mieszkania z rynku pierwotnego, czy wtórnego? Które mieszkanie warto wybrać?

Czy lepiej kupić mieszkanie na rynku wtórnym, czy pierwotnym To jedno z najczęstszych pytań zadawanie przez osoby poszukujące nowego domu. Zarówno nowe, jak i...