fbpx
czwartek, 16 czerwca, 2022
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaDOMKolacja wigilijna co na nią przygotować, aby było smacznie i dietetycznie?

Kolacja wigilijna co na nią przygotować, aby było smacznie i dietetycznie?

-

Kolacja wigilijna, to wyjątkowy moment nie tylko ze względu na religijną symbolikę, ale także czas, by spędzić ten wieczór w rodzinnym gronie. Oprócz tych wartości w polskiej tradycji na stale zakorzeniła się ta, dotycząca podania 12 dań. Nawet jeśli nie będzie ich równo 12, na pewno muszą być wyjątkowe. 

To doskonałe zadanie dla doświadczonych Pań Domu, które chcą przy tej okazji zaprezentować swoje kulinarne zdolności. Mimo, że tradycja dotycząca głównych zasad przygotowania wigilijnej kolacji pozostaje ta sama, to jednak zmieniające się trendy i coraz większa uwaga zwracana na zdrowie i dynamiczny tryb życia sprawiają, że i wigilijne przepisy coraz częściej ulegają modyfikacjom.

Kolacja wigilijna, tricki pozwalające na ograniczenie kalorii

  • Do tradycyjnej sałatki możesz zamiast bardzo kalorycznego majonezu (łyżeczka zawiera nawet 160kcal!) użyć zwykłego jogurtu. Gęstszego jogurtu greckiego, który będzie znacznie mniej kaloryczny. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł bez obaw zjeść zdecydowanie większą porcję sałatki.
  • Podczas smażenia ryby wykorzystaj zamiast tradycyjnego oleju słonecznikowego bądź rzepakowego, olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek.
  • Do wigilijnej kapusty możesz dodać więcej kminku, który skutecznie ułatwia jej trawienie. Dzięki przyprawom, goście nie będą czuli wzdęć po zjedzeniu tej potrawy.

Jaką rybą możemy zastąpić karpia?

Na wigilijnym stole coraz częściej pojawiają się ryby, które świetnie zastępują wysłużonego już karpia. Wśród nich królują:

  • Łosoś – ceniony jest przede wszystkim za wysublimowany smak, a dzięki pokrojeniu w dzwonki, wygląda bardzo estetycznie na wigilijnym talerzu.
  • Pstrąg– to ryba popularnie podawana na polskich stołach. Jest delikatna w smaku, posiada mało ości i jest niskokaloryczna. Pstrąg posiada bardzo dużo białka. Może być podawany po zapieczeniu w piekarniku z dodatkiem masła czosnkowego i koperku.
  • Halibut– zawiera bardzo dużo kwasów Omega-3. Halibut, to jedna z droższych ryb i często określana jako „sucha”. Jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu potrafi być naprawdę smaczna i niemal rozpływać się w ustach.
- Advertisment -

Przeczytaj róznież

Sprzedaż używanych rzeczy w sieci a podatek – kiedy trzeba go zapłacić?

Wiosenne porządki to dobra okazja, aby trochę zarobić. W jaki sposób? Sprzedawanie używanych ubrań, torebek, sprzętów elektronicznych czy książek jest bardzo proste. Wystarczy założyć...

Inwestycje społecznościowe – forma inwestycji czy metoda oszustwa?

Nie ma osoby, która by nie chciała zarabiać w sposób pasywny. Raz inwestujemy środki, a potem przez wiele lat czerpiemy z tego zysk. Sporo...

Typy i podtypy cery – jak je rozpoznać?

Jeszcze do niedawna mówiliśmy o tym, że mamy cztery typy cery: suchą, normalną, mieszaną i tłustą. Jednak teraz wiemy o wiele więcej i możemy...

Czy równowaga PEH to nowy trend w pielęgnacji włosów?

Piękne włosy to zadbane włosy. Można używać wielu różnych produktów do dbania o ich kondycję i wciąż nie widzieć efektów. Ale też są osoby,...

Znowu możemy podróżować bez ograniczeń. Gdzie się wybrać na wakacje w 2022?

Coraz więcej krajów znosi pandemiczne restrykcje. Oznacza to coraz większą swobodę podróżowania i możliwość zaplanowania wymarzonych wakacji, nawet na drugim końcu świata. Planując wczasy...

Jak przygotować auto, aby przeszło przegląd techniczny?

Choć przegląd techniczny jest w Polsce obowiązkowy, to wciąż wielu kierowców wybiera się na kontrolę niechętnie. Dlaczego tak się dzieje? Po prostu po polskich...