fbpx

Kolacja wigilijna co na nią przygotować, aby było smacznie i dietetycznie?

DOM

wigilia kolacja

Posted On 18 grudnia 2019

Kolacja wigilijna, to wyjątkowy moment nie tylko ze względu na religijną symbolikę, ale także czas, by spędzić ten wieczór w rodzinnym gronie. Oprócz tych wartości w polskiej tradycji na stale zakorzeniła się ta, dotycząca podania 12 dań. Nawet jeśli nie będzie ich równo 12, na pewno muszą być wyjątkowe. 

To doskonałe zadanie dla doświadczonych Pań Domu, które chcą przy tej okazji zaprezentować swoje kulinarne zdolności. Mimo, że tradycja dotycząca głównych zasad przygotowania wigilijnej kolacji pozostaje ta sama, to jednak zmieniające się trendy i coraz większa uwaga zwracana na zdrowie i dynamiczny tryb życia sprawiają, że i wigilijne przepisy coraz częściej ulegają modyfikacjom.

Kolacja wigilijna, tricki pozwalające na ograniczenie kalorii

  • Do tradycyjnej sałatki możesz zamiast bardzo kalorycznego majonezu (łyżeczka zawiera nawet 160kcal!) użyć zwykłego jogurtu. Gęstszego jogurtu greckiego, który będzie znacznie mniej kaloryczny. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł bez obaw zjeść zdecydowanie większą porcję sałatki.
  • Podczas smażenia ryby wykorzystaj zamiast tradycyjnego oleju słonecznikowego bądź rzepakowego, olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek.
  • Do wigilijnej kapusty możesz dodać więcej kminku, który skutecznie ułatwia jej trawienie. Dzięki przyprawom, goście nie będą czuli wzdęć po zjedzeniu tej potrawy.

Jaką rybą możemy zastąpić karpia?

Na wigilijnym stole coraz częściej pojawiają się ryby, które świetnie zastępują wysłużonego już karpia. Wśród nich królują:

  • Łosoś – ceniony jest przede wszystkim za wysublimowany smak, a dzięki pokrojeniu w dzwonki, wygląda bardzo estetycznie na wigilijnym talerzu.
  • Pstrąg– to ryba popularnie podawana na polskich stołach. Jest delikatna w smaku, posiada mało ości i jest niskokaloryczna. Pstrąg posiada bardzo dużo białka. Może być podawany po zapieczeniu w piekarniku z dodatkiem masła czosnkowego i koperku.
  • Halibut– zawiera bardzo dużo kwasów Omega-3. Halibut, to jedna z droższych ryb i często określana jako „sucha”. Jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu potrafi być naprawdę smaczna i niemal rozpływać się w ustach.

Written by REDAKCJA

Related Posts

Nowa aranżacja wnętrza na wiosnę – co zmienić?

Nowa aranżacja wnętrza na wiosnę – co zmienić?

Większość osób nie lubi zimy, zimna i szarości, jakie panują o tej porze roku. Dzień jest krótki, słońce wychyla się zza chmur raz na kilka dni, a roślin praktycznie nie widać. Podczas takiej aury może nas dopaść nawet chandra. Jednak, kiedy pojawiają się pierwsze...

Zimowy ogródek na parapecie – porady dla początkujących

Zimowy ogródek na parapecie – porady dla początkujących

Zima zdecydowanie nie jest porą płodów rolnych. Jednak czy aby na pewno? W porze letniej kwitły ogródki balkonowe. Może nawet stały na nich miniszklarnie. Na zimę te same doniczki i szklarnie można przenieść do domu, a potem posadzić w nich rośliny, które choćby...

Przymusowa kwarantanna – co możesz robić w domu?

Przymusowa kwarantanna – co możesz robić w domu?

W obecnych czasach można bardzo łatwo trafić na przymusową kwarantannę w domu. Kontakt z osobą zarażoną, a nawet podejrzane objawy chorobowe to główne przesłanki do zamknięcia w czterech ścianach. Zwykle jest to sytuacja zaskakująca i jedyne, co zdążymy zrobić, to...