fbpx
piątek, 2 czerwca, 2023
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaDOMKolacja wigilijna co na nią przygotować, aby było smacznie i dietetycznie?

Kolacja wigilijna co na nią przygotować, aby było smacznie i dietetycznie?

-

Kolacja wigilijna, to wyjątkowy moment nie tylko ze względu na religijną symbolikę, ale także czas, by spędzić ten wieczór w rodzinnym gronie. Oprócz tych wartości w polskiej tradycji na stale zakorzeniła się ta, dotycząca podania 12 dań. Nawet jeśli nie będzie ich równo 12, na pewno muszą być wyjątkowe. 

To doskonałe zadanie dla doświadczonych Pań Domu, które chcą przy tej okazji zaprezentować swoje kulinarne zdolności. Mimo, że tradycja dotycząca głównych zasad przygotowania wigilijnej kolacji pozostaje ta sama, to jednak zmieniające się trendy i coraz większa uwaga zwracana na zdrowie i dynamiczny tryb życia sprawiają, że i wigilijne przepisy coraz częściej ulegają modyfikacjom.

Kolacja wigilijna, tricki pozwalające na ograniczenie kalorii

  • Do tradycyjnej sałatki możesz zamiast bardzo kalorycznego majonezu (łyżeczka zawiera nawet 160kcal!) użyć zwykłego jogurtu. Gęstszego jogurtu greckiego, który będzie znacznie mniej kaloryczny. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł bez obaw zjeść zdecydowanie większą porcję sałatki.
  • Podczas smażenia ryby wykorzystaj zamiast tradycyjnego oleju słonecznikowego bądź rzepakowego, olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek.
  • Do wigilijnej kapusty możesz dodać więcej kminku, który skutecznie ułatwia jej trawienie. Dzięki przyprawom, goście nie będą czuli wzdęć po zjedzeniu tej potrawy.

Jaką rybą możemy zastąpić karpia?

Na wigilijnym stole coraz częściej pojawiają się ryby, które świetnie zastępują wysłużonego już karpia. Wśród nich królują:

  • Łosoś – ceniony jest przede wszystkim za wysublimowany smak, a dzięki pokrojeniu w dzwonki, wygląda bardzo estetycznie na wigilijnym talerzu.
  • Pstrąg– to ryba popularnie podawana na polskich stołach. Jest delikatna w smaku, posiada mało ości i jest niskokaloryczna. Pstrąg posiada bardzo dużo białka. Może być podawany po zapieczeniu w piekarniku z dodatkiem masła czosnkowego i koperku.
  • Halibut– zawiera bardzo dużo kwasów Omega-3. Halibut, to jedna z droższych ryb i często określana jako „sucha”. Jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu potrafi być naprawdę smaczna i niemal rozpływać się w ustach.
- Advertisment -

Przeczytaj róznież

Dlaczego warto podróżować last minute?

W czasach, gdy zagraniczne podróże stały się pewnym standardem wypoczynku dla Polaków, biura podróży dają wiele możliwości, aby zwiedzać świat nie wydając na to...

Jak wykonać bruzdowanie pod rury i przewody?

Poprawne wykonanie bruzdowania jest niezbędne dla skutecznego działania instalacji. Warto dowiedzieć się więcej na ten temat. Dziś przedstawimy Wam zasady bruzdowania krok po kroku. Jak...

Park Dzikich Zwierząt w Kadzidłowie – dlaczego warto go odwiedzić ?

Mazury, spora grupa osób uważa ten rejon Polski za najładniejszy. Pomimo coraz większej popularności turystycznej i niestety coraz większej ilości turystów, Mazury starają się...

Piercing — modny dodatek szaleństwa karnawałowego.

Karnawał to czas szaleństwa, doskonałej zabawy i ekstrawagancji. To również okres, w którym Polacy chętniej bawią się modą i biżuterią. Nic w tym dziwnego,...

Fluid idealnie dopasowany – znajdź swój odcień i ciesz się piękną cerą!

Niewłaściwe dobranie fluidu do cery skutkuje „efektem maski” - twarz jest albo zbyt ciemna, albo przeciwnie - wygląda nienaturalnie blado. Dlatego niemal każda linia...

Jakie kolczyki są najlepsze do piercingu nosa

Piercing nosa to jedna z metod na wyrażenie siebie, nadania swojej twarzy charakteru czy też zmiany wizerunku. Najpopularniejsze są kolczyki do nosa umieszczane w...