fbpx
wtorek, 18 stycznia, 2022
  • Usługi remontowe: Łazienka Kuchnia Poddasze
Strona głównaDOMKolacja wigilijna co na nią przygotować, aby było smacznie i dietetycznie?

Kolacja wigilijna co na nią przygotować, aby było smacznie i dietetycznie?

-

Kolacja wigilijna, to wyjątkowy moment nie tylko ze względu na religijną symbolikę, ale także czas, by spędzić ten wieczór w rodzinnym gronie. Oprócz tych wartości w polskiej tradycji na stale zakorzeniła się ta, dotycząca podania 12 dań. Nawet jeśli nie będzie ich równo 12, na pewno muszą być wyjątkowe. 

To doskonałe zadanie dla doświadczonych Pań Domu, które chcą przy tej okazji zaprezentować swoje kulinarne zdolności. Mimo, że tradycja dotycząca głównych zasad przygotowania wigilijnej kolacji pozostaje ta sama, to jednak zmieniające się trendy i coraz większa uwaga zwracana na zdrowie i dynamiczny tryb życia sprawiają, że i wigilijne przepisy coraz częściej ulegają modyfikacjom.

Kolacja wigilijna, tricki pozwalające na ograniczenie kalorii

  • Do tradycyjnej sałatki możesz zamiast bardzo kalorycznego majonezu (łyżeczka zawiera nawet 160kcal!) użyć zwykłego jogurtu. Gęstszego jogurtu greckiego, który będzie znacznie mniej kaloryczny. Dzięki temu każdy z gości będzie mógł bez obaw zjeść zdecydowanie większą porcję sałatki.
  • Podczas smażenia ryby wykorzystaj zamiast tradycyjnego oleju słonecznikowego bądź rzepakowego, olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek.
  • Do wigilijnej kapusty możesz dodać więcej kminku, który skutecznie ułatwia jej trawienie. Dzięki przyprawom, goście nie będą czuli wzdęć po zjedzeniu tej potrawy.

Jaką rybą możemy zastąpić karpia?

Na wigilijnym stole coraz częściej pojawiają się ryby, które świetnie zastępują wysłużonego już karpia. Wśród nich królują:

  • Łosoś – ceniony jest przede wszystkim za wysublimowany smak, a dzięki pokrojeniu w dzwonki, wygląda bardzo estetycznie na wigilijnym talerzu.
  • Pstrąg– to ryba popularnie podawana na polskich stołach. Jest delikatna w smaku, posiada mało ości i jest niskokaloryczna. Pstrąg posiada bardzo dużo białka. Może być podawany po zapieczeniu w piekarniku z dodatkiem masła czosnkowego i koperku.
  • Halibut– zawiera bardzo dużo kwasów Omega-3. Halibut, to jedna z droższych ryb i często określana jako „sucha”. Jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu potrafi być naprawdę smaczna i niemal rozpływać się w ustach.

Przeczytaj róznież

Dom energooszczędny – czy warto taki wybudować?

Obecnie wiele projektów domów opiera się na standardach wyznaczonych dla budynków energooszczędnych lub pasywnych. Nie jest to tylko nowy trend, który pozwala nam dbać...

Czy zakup mieszkania do remontu się opłaca?

Szukając idealnego mieszkania, możemy mieć duży problem ze znalezieniem właściwego. Często trafiamy na zachęcające ogłoszenie, ale okazuje się, że lokal jest do gruntownego remontu....

Jak dbać o postawę podczas pracy zdalnej?

Wydawać by się mogło, że praca z domu to najwygodniejsze rozwiązanie. A tymczasem już po paru tygodniach bolą nas plecy, budzimy się rano niewyspani...

Jak poprawić jakość snu przy urazach?

Problemy ze snem mogą być niezwykle uciążliwe, tym bardziej, gdy towarzyszą im różnego rodzaju urazy. Mogą one dotyczyć każdego z nas. Dyskomfort i ból...

Rehabilitacja – co musisz o niej wiedzieć?

Jeszcze do niedawna rehabilitacja kojarzyła nam się tylko z pracą nad powrotem do pełnej sprawności. A dzisiaj z fizykoterapeuty korzystają nawet dzieci. Problematyczny jest...

Planujesz remont? To musisz wiedzieć, zanim zaczniesz!

Każde mieszkanie po kilku latach wymaga odświeżenia. Mogły zmienić się trendy w aranżacji i nasze cztery kąty już nie wyglądają modnie. Jednak o wiele...