Spędzenie urlopu szalejąc na stoku zjazdowym, to wspaniała rozrywka. Coraz więcej osób decyduje się na taką formę wypoczynku. Ważne jest jednak, aby dobrze przemyśleć, gdzie się wybrać. Można szusować na stokach narciarskich w Polsce, ale również udać się za granicę. Jeśli krajowe kurorty są już nam znane, to warto rozważyć tę drugą kwestię, zwłaszcza pod względem atrakcyjności regionu. Ofert i możliwości jest wiele. Podróż wraz z bliskimi za granicę może okazać się wspaniałą przygodą.
Austria
W Austrii czeka na nas piękny alpejski krajobraz. Wymarzone miejsce nie tylko dla narciarzy, ale również turystów. Tamtejszy klimat wpływa na poprawę zdrowia, a miejsca noclegowe są na wysokim poziomie. Szczególnie warty polecenia jest region Pyhrn-Priel w Górnej Austrii. W znajdującej się tam miejscowości Hinterstoder można skorzystać z trasy, na której rozgrywany jest Puchar Świata. Gdy już odepniemy narty, w klimatycznych restauracjach dobrze będzie posilić się tradycyjnym naleśnikiem z dużą ilością żurawiny.
Słowacja
W Słowacji przede wszystkim ceny nie są tak wygórowane jak w innych krajach, a warunki do narciarskiego szaleństwa równie atrakcyjne. Jeśli chcemy mieć pewność, że w czasie zaplanowanego odpoczynku na pewno nie zabraknie śniegu, to należy wybrać się do Oravskiej Lesni, czyli najbardziej mroźnej doliny naszych południowych sąsiadów.
Na stokach nie ma dużego obłożenia, dlatego warto tu przyjechać z całą rodziną. Po narciarskich szaleństwach koniecznie trzeba się wybrać na posiłek do ,,koliby”, czyli lokalnej restauracji, w której to króluje danie narodowe Słowacji, czyli kluski ziemniaczane z bryndzą i skwarkami.
Włochy
Jeśli zależy nam na pięknej pogodzie podczas wyjazdu w góry, to warto wybrać się w słoneczne Dolomity. Na płaskowyżu Paganella można znaleźć wiele tras zjazdowych. Na szczyt stoku, gdy wybieramy się z przyjaciółmi lub całą rodziną dowiozą nas kilkuosobowe zadaszone gondole.
Centra sportowe nadają się do użytku zarówno dla amatorów, jak i zawodowców. W licznych gospodach z klimatyczną muzyką można posilić się wspaniałą wędliną prosciuto crudo, roladkami z sera koziego, czyli formaggi, a także paluszkami grissini.
Autor: Jarosław CIeśla