fbpx

5 zaskakujących faktów o mleku

Mleko to podstawowy produkt w wielu domach. Jednak nie każde jest takie samo. Dużo osób pije mleko krowie, ale coraz popularniejsze są też mleka roślinne. A nawet mleko prosto od krów może być pasteryzowane, niepasteryzowane lub bez laktozy. Jakie w końcu mleko powinniśmy wybrać? Warto sprawdzić najpierw kilka nieoczywistych faktów.

Mleko bez laktozy jest słodkie

Niestety coraz częściej u dzieci i dorosłych diagnozuje się nietolerancję laktozy. Wtedy, jeśli nadal chcemy pić mleko, konieczne jest wybranie wariantu bez laktozy. Z zaskoczeniem można odkryć, że jest ono o wiele słodsze niż tradycyjne mleko od krowy. Dlaczego? Otóż w mleko bez laktozy znajdziemy enzym laktazę, który rozkłada laktozę. Po prostu ten enzym rozkłada laktozę na cukry proste – galaktozę i glukozę. I właśnie to jest słodka tajemnica mleka bez laktozy.

Mleko kwaśnieje podczas burzy

Burze są zaskakującym zjawiskiem atmosferycznym, które najczęściej pojawia się wiosną i jesienią. Wraz z tym zjawiskiem możemy oczekiwać także zaskakujących zmian w produktach spożywczych. Choćby kwaśnienie mleka. Wystarczy zostawić je poza lodówką, aby zobaczyć, że skwaśniało. To samo może stać się z innymi produktami. Bardzo często zupy też się psują, jeśli stały po prostu na wyłączonej kuchence. Dlaczego tak się dzieje?

Tutaj niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Istnieje wiele hipotez. Jedna z nich mówi o działaniu ozonu. Powstaje on na skutek silnych wyładować atmosferycznych. Wiadomo, że ozon może utleniać i zakwaszać mleko. Zatem jego obecność w powietrzu może wpływać na mleko stojące w domu. Istnieje też hipoteza mówiąca po prostu o szybkiej zmianie warunków jak skok temperatury, ciężkość powietrza i zwiększenie wilgoci.

Mleko nasila trądzik

Jeszcze do niedawna uważano, że trądzik związany jest z okresem dojrzewania. Jednak z roku na rok pojawia się coraz więcej osób dorosłych, które wciąż borykają się z tym problemem. Zwłaszcza do 40. roku życia jest on nasilony. Leczenie trądziku jest wielokierunkowe i wymaga też zmiany diety. Dlaczego mleko trzeba z niej usunąć?

W mleku znajdziemy IGF-1 – insulinopodobny czynnik wzrostu 1. Ma on działanie bardzo podobne do insuliny, a w organizmie występuje jego wysokie stężenie naturalnie mniej więcej od okresu dojrzewania do 40. roku życia. Spożywając regularnie mleko, jego stężenie wciąż wzrasta. Jest to niekorzystne, ponieważ IGF-1 pobudza naturalnie wzrost keranocytów oraz pracę gruczołów łojowych. Pobudzane są też wyrzuty insuliny, a ona pobudza czynnik wzrostu i androgeny. Te również sprawiają, że zwiększa się produkcja łoju.

Łój nazywa się też powszechnie sebum. Pokrywa on skórę cienką warstwą, ale może też osiadać w porach skóry, blokować je i powodować stany zapalne. A to już przysparza wielu kłopotów z cerą. Powstają ropne stany zapalne, zaskórniki zamknięte oraz otwarte, powszechnie nazywane wągrami. Dlatego mleko zdecydowanie nie jest sprzymierzeńcem osób walczących z cerą trądzikową lub przetłuszczającą.

Koty nie piją mleka

Pogląd, że kotom należy dać krowie mleko do picia, jest bardzo powszechny. Niestety jest też bardzo błędny. Kocięta karmione przez mamę dostają jej mleko, które bogate jest w cukier mleczy, czyli laktozę. Kiedy jednak kocięta są odstawione od karmienia przez kotkę i zaczynają przyswajać pokarm stały, ich organizm przestaje potrzebować mleka, a wręcz podawanie im krowiego mleka staje się dla nich niezdrowe, ponieważ nie są w stanie już go trawić.

Jeśli potrzebujemy dokarmiać kociaki dodatkowo oprócz pokarmu wytwarzanego przez kotkę, trzeba kupić specjalne mleko przeznaczone dla kotów. Obecnie można je znaleźć w wielu sklepach zoologicznych. Zwykłe krowie mleko sprawi im tylko kłopoty trawienne.

Mleko kolostralne świetnie działa na odporność

Mleko kolostralne to tak zwana siara bydlęca. Przypisuje się jej niezwykłe właściwości prozdrowotne, w tym wspieranie odporności. Siara to mleko produkowane przez krowę w pierwszym tygodniu po ocieleniu się. Dlatego różni się chemicznym składem od zwyczajnego krowiego mleka, ponieważ kolostrum zaczyna tracić swoje właściwości po kilku dniach.

W mleku kolostralnym znajduje się aż 250 naturalnych związków chemicznych. Są to między innymi substancje przeciwbakteryjne, stymulujące układ odpornościowy, immuglobulina, oligosacharydy czy lizozymy. Można w nim znaleźć także wiele witamin, w tym z grup: A, B, D i E. Jest to naprawdę bardzo zdrowe mleko, które możemy kupić w formie sproszkowanej i łykać jak tabletki.

Natasza Miszczuk
Latest posts by Natasza Miszczuk (see all)

Natasza Miszczuk

Copywriter z wyboru, ekonomista z wykształcenia. Autorka dwóch blogów – jakdojadedo.info i nokosmetykach.pl. Amatorka spędzania czasu w pociągach donikąd i zwiedzania zza szyby. Zapalona fanka sportów motocyklowych i zimowych. O najnowszych kosmetykach wie wszystko, a finanse, które trzeba na nie wydać, nie mają dla niej tajemnic.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *