Odporność naszego organizmu jest uwarunkowana wieloma czynnikami. Są osoby, które od lat nie zachorowały ani razu, ale są też takie, które chorują co najmniej raz na miesiąc. Niezależnie od tego, jak często mamy problemy zdrowotne, musimy dbać o swój organizm i wzmacniać odporność. Niestety nie ma cudownego leku, który już po jednej dawce uodporni nas na choroby. Zwykle potrzeba kilku tygodni, aby dostrzec efekty. Jednak wysiłek zdecydowanie wart jest zachodu.
Niedobory witaminy D3
Bardzo wiele osób w Polsce ma osłabioną odporność, ponieważ posiada niedobór witaminy D3. Najlepiej jest sprawdzić badaniem krwi poziom witamin i minerałów, aby móc podjąć suplementację faktycznych niedoborów. Jednak dlaczego witamina D3 jest taka ważna? Otóż ma ona duży wpływ na komórki układu odpornościowego i nasila wytwarzanie białek o właściwościach bakteriobójczych.
Coraz więcej osób ma niedobory, ponieważ uważa, że wystarczy wyjść na chwilę na słońce. Owszem synteza witaminy D3 ze skóry jest możliwa, ale tylko w okresie od końca kwietnia do września w godzinach między 10 a 15 i pod warunkiem, że będziemy mieli odkryte 80% ciała. Dlatego, nawet jeśli codziennie spędzamy trochę czasu na słońcu, możemy wcale nie pozyskać wystarczającej dawki tej witaminy.
O wiele lepszym rozwiązaniem jest po prostu wybieranie produktów żywnościowych, w których znajduje się jej duża ilość. Są to przede wszystkim tran i tłuste ryby morskie, bogate dodatkowo w kwasy omega-3. Jeśli nie przepadamy za tymi smakami, można kupić witaminę D3 w formie kapsułek bądź kropel.
Zdrowy układ trawienny to podstawa zdrowego ciała
Czy wiesz dlaczego nasi przodkowie na zimę robili weki z fermentowanych przetworów? Dla zdrowia. Kiszonki wspomagają prawidłowe działanie flory bakteryjnej w jelitach. A od zdrowia jelit i ich flory bakteryjnej zależy zdrowie ogólnoustrojowe. Dobrze przetworzone pożywienie przez nasz układ trawienny pozwala na przyswojenie odpowiedniej ilości mikro- i makroelementów oraz witamin, których potrzebujemy, aby ciało działało prawidłowo. Jeśli nie lubimy kiszonek, możemy jeść jogurty, zwłaszcza kokosowe, a także kefiry lub kupić w aptece probiotyki.
Sen na zdrowie
Sen jest naprawdę bardzo ważny w walce o zdrowy organizm. Dużo osób śpi za mało lub za dużo. Często mamy też problemy z zasypianiem związane ze stresem. Z drugiej zaś strony, gdy już chorujemy, śpimy o wiele więcej. Podczas głębokiego snu możemy odpocząć, a nasz współczulny układ przejmie kontrolę nad ciałem i będzie ono niejako działać automatycznie bez świadomej kontroli nad tym, co robimy. Ważne jest przy tym, że podczas snu uwalniają się związki budujące i wspomagające układ immunologiczny. A także rozpoczyna się regeneracja całego organizmu. Wyspani nie tylko będziemy się czuli lepiej, ale i nasz organizm będzie lepiej pracował.
Czego warto unikać?
Przede wszystkim ważne jest, aby dostarczać do organizmu wartościowych składników z pokarmów. Fast foody czy produkty z dużą ilością cukru zdecydowanie nie sprzyjają, a nawet sam nadmiar cukru ma negatywny wpływ na układ odpornościowy. Warto wiedzieć, że cukier obniża też poziom witaminy C, a ta z kolei odpowiada za ilość białych krwinek, które mają za zadanie walczyć z infekcjami. Zatem jedząc produkty z wysoką zawartością cukru, obniżamy zdolność organizmu do walki z chorobami.
Z kolei fast foody, żywność wysoko przetworzona, bardzo tłusta czy naszpikowana konserwantami są dla układu trawiennego obciążeniem. Często też, mimo że takie dania są smaczne, nie są one pożywne, a więc organizm nie wyodrębni z nich istotnych składników. Zatem zamiast stawiać na produkty, które są ciężkie w trawieniu i nie przynoszą nam korzyści, o wiele lepiej jeść więcej rozgrzewających bulionów, warzyw i owoców, które naturalnie zawierają witaminy. Korzystniej też gotować w domu, o ile to możliwe, niż jeść na mieście.