fbpx

Burger – król podniebienia w twoim domu

Burgery opanowały nasze miasta i żołądki. Po epoce hamburgerów, potem kebabów, nastał  końcu przyszedł czas burgera. Proszę ich nie mylić z tanią imitacją z popularnego fastfooda! Prawdziwego burgera,  wcale nie musisz go szukać w klasycznych bugerowniach, to ciekawe danie możesz przygotować również w domowym zaciszu.

Na początek jedna ważna, choć niekoniecznie pocieszająca informacja: burger nie jest posiłkiem niskokalorycznym.

Czego potrzebujemy do przygotowania burgera?

Bułka

Oczywiście pieczywo jest bazą i podstawą do sporządzenia tego dania. Można wybrać tradycyjną, pszenną bułkę do burgerów, pełnoziarnistą lub razową. Wybór tych ostatnich sprawi, że dostarczymy sobie aż 7 g błonnika, podczas gdy w zwykłej bułce jest go trzy razy mniej.  Warto wiedzieć, że im więcej błonnika, tym dłużej mamy uczucie sytości. A może pokusisz się o bułkę własnego wypieku?

Mięso

Mięso wołowe jest najlepsze do przygotowania kotletów na burgery. W sklepach dostaniemy mięso już zmielone lub możemy wybrany kawałek zmielić samodzielnie w domu. Do mięsa dodajemy jajko i formujemy pyszne kotlety. Następnie wkładamy je do  piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i grillujemy przez 20 minut. Aby mięso miało mniej tłuszczu, po upieczeniu można je odsączyć na papierowym ręczniku.

Ser

Ser, to jeden z najważniejszych dodatków do burgera. Idealny będzie  produkt o wysokiej topliwości, np. Cheddar, ale uważajmy bo to jeden z tłustszych serów. Plaster zawiera do 80 kcal i 7 g tłuszczu. O połowę mniej kalorii ma np. ser typu feta. Ale pamiętajmy, że sprawdzi się również tradycyjna Gouda lub Edam.

Reszta składników to już kwestia preferencji i fantazji, choć warto pamiętać o sałacie, świeżej lub prażonej cebuli, papryce, piklach i oliwkach. Na sam koniec dodajemy sos – tutaj także jest pole do popisu – ketchup, majonez, musztarda, w zależności od upodobań. Produkty mamy, przed nami złożenie burgera w całość.

Przykładowe wykonanie

Na początku kroimy świeżą cebulę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy cebulę z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wołowinę umieszczamy w dużym naczyniu i wbijamy  jajko, dolewamy 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę wody, dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę z czosnkiem. Całość doprawiamy według uznania. Mieszamy i formujemy kotlety. Ich wielkość dopasowujemy do średnicy bułki, pamiętając, że podczas grillowania/smażenia mięso będzie się kurczyć.

Nie przesadzajmy z wysmażeniem, 3-4 minuty na stronę w zupełności wystarczy aby mięso nie było ani za suche ani zbyt surowe. Prawdziwy burger, to soczysty burger! Przygotowane bułeczki kroimy na pół i jeżeli mamy taką możliwość możemy opiec je chwilę w piekarniku lub na suchej patelni. Na koniec bułkę napełniamy dodatkami i mięsem. Smacznego!

image sources

  • hamburger-494706_1920: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Follow by Email
Facebook
Twitter