Racuchy waniliowe z serka homogenizowanego

Mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Przygotowując go w domu, kiedy mamy rano mało czasu, łatwo popaść w monotonię, kanapki, kasza, owsianka, parówki i tak w kółko. Może warto znaleźć w sobie na nowo pasję gotowania i codziennie przygotować coś innego. Wiem nie da się ale wart spróbować. Postaram się poszukać, i przyrządzić po swojemu ciekawe dania na śniadanie, które ze smakiem zjedzą maluchy i dorośli. Zakupy robię w sklepie za rogiem więc będę bazował na produktach jakie można w nim dostać.

Dania muszą być proste, szybkie w przygotowaniu i smaczne, takie jakie pamiętamy z dzieciństwa, najlepiej takie jakie przygotowywała nam nasza ukochana babcia.

Pierwszą propozycją są racuchy w najprostszej formie. Czas przygotowania to dosłownie 10 minut a potem wszystko zależy od patelni aby je usmażyć.

Składniki

  1. serek homogenizowany naturalny 400g
  2. dwie szklanki mąki
  3. 4 jajka
  4. proszek do pieczenia
  5. mleko
  6. cukier
  7. laska wanilii
  8. gorąca woda

Jak przygotować

Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier (wedle uznania tak słodko jak lubimy), ubijamy mikserem do chwili aż zrobi się puszysta masa. Dodajemy dwie – trzy gorące łyżki wody i ubijamy dalej, ciepła woda pomoże w rozpuszczeniu cukru, ubijamy dalej, zrobi się masa o kremowej konsystencji. Następnie dodajemy pestki z laski wanilii i naturalny serek homogenizowany. Mieszamy dalej aż wszystko się dobrze połączy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą przez sito z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dalej aż wszystkie składniki się połączą. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę mleka. Konsystencja powinna być gęstej śmietany.

Smażymy na minimalnej ilości tłuszczu na średnim ogniu. Na patelnie nakładamy małe porcje, mnie zazwyczaj wychodzą 4 placki przy każdym wypieku. Jeżeli lubimy większe placki, nie stoi nic na przeszkodzie aby na patelni smażyć po jednej sztuce. W takich przypadkach zazwyczaj używam kilku patelni na raz aby nie smażyć przez pół dnia zwłaszcza, że rano jest mało czasu.

U mnie dzieciaki uwielbiają je jeść z dżemem, konfiturą lub owocami. Można je również posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

Jak nigdy starsza córka zjadła 6 placków, prosiła tylko o dokładkę, młodsza zjadła połowę tego z konfiturą z czarnej porzeczki.

Smacznego

Źródło zdjęcia

  • racuchy: pixabay.com