Owocowe sałatki – orzeźwiają i sycą

Każdy wie, że owocowe sałatki to samo zdrowie. Sałatki z sezonowych owoców to porcja pysznych witamin. Taka przekąska jest dużo  zdrowsza od batoników, owocowych jogurtów i snacków. Zastanawiasz się nad lunchem do pracy? Może warto zapakować sałatkę owocową?

Owoce i warzywa to podstawa – przykazanie te zna każdy z nas, ale jednak wszyscy mamy problemy, aby wybierać roślinne przekąski. Argumenty smakowe mogą przegrywać: z aromatyzowanymi, sztucznymi, słodkimi przekąskami naturalnym owocom czasem trudno konkurować. Kiedy nierozsądne zmysły przegrywają, warto ruszyć głową. Co zyskujemy gdy wybieramy owoce i warzywa zamiast snickersów, chipsów i wafelków? Zdrowie i oryginalny smak, polecamy nasze przepisy na owocowe sałatki:

Owocowe sałatki z kwaśnych owoców (bez cukru)

Czego potrzebujemy:

  • dwóch bananów
  • dwóch dużych jabłek
  • dwóch soczystych kiwi
  • jednej dorodnej pomarańczy
  • jednej dużej brzoskwini z puszki
  • odrobinę soku z cytryny
  • można użyć też mleczka kokosowego

Jak przygotować:
Na początku kroimy wszystkie owoce i wrzucamy je umyty już do misy.  Dodajemy soku z cytryny lub mleczka. Chowamy do lodówki na 15 minut. Możemy dekorować bitą śmietaną, o ile nie liczymy zbyt poważnie kalorii.

Owocowe sałatki z dodatkiem jogurtowym

Czego potrzebujemy:

  • Pół kubka jogurtu
  • Ćwierć kubka soku limonowego
  •  Jedną łyżeczka skórki tartej cytryny
  • Jednego melona
  • Garść zielonych winogron
  • Ćwiartkę ananasa
  • Jedno spore jabłko, zielone najlepiej

Jak przygotować:

Na początku robimy sosik z jogurtu. Mieszamy go z sokiem limonowym, sokiem z cytryny. Chowamy taki sos do lodówki. Pokrojone owoce wrzucamy do miski. Chowamy znów owoce do lodówki na 5-5 godzin. Po upływie tego czasu łączymy owoce z sosem. Możemy dekorować bitą śmietaną lub wiórkami, wedle upodobań.

Owocowe sałatki Kiki

Czego potrzebujemy:

  • Dwóch jabłek
  • Sześciu mandarynek
  • Odrobinę bitej śmietanki
  • Dwóch bananów
  • Jednego ananasa z puszki
  • Jedną brzoskwinię z puszki
  • Jedno duże kiwi

Jak przygotować:

Kroimy jabłka i mandarynki dzielimy na kawałki.  pokroić na kostkę. Banany siekamy na plasterki. Odsączamy z wody brzoskwinię oraz ananasa i też je kroimy. Na cienkie plastry kroimy kiwi. Całość zdobimy śmietanką i innymi dodatkami.

Źródło zdjęcia

  • sałatki owocowe: pixabay.com