Burger – król podniebienia w twoim domu

Burgery opanowały nasze miasta i żołądki. Po epoce hamburgerów, potem kebabów, w końcu mamy czas na burgery. Proszę ich nie mylić z tanią imitacją z popularnego fastfooda! Prawdziwy burger to uczta, ale wcale nie musisz go szukać w klasycznych bugerowniach, te ciekawe danie możesz przygotować również w domowym zaciszu.

Na początek jedna ważna, choć niekoniecznie pocieszająca informacja: żaden burger nie może być light.

Przykładowe zakupy

Bułka

Oczywiście bułka to podstawa i początek. Można wybrać zwykłą pszenną bułkę do burgerów, ale też taką pełnoziarnistą lub razową. Wybór tych ostatnich sprawi, że dostarczymy sobie aż 7 g błonnika, kiedy w zwykłej bułce jest tego trzy razy mniej.  Warto wiedzieć, że im więcej błonnika, tym dłużej mamy poczucie sytości.

Mięso

Najlepsze jest mięso wołowe. Można kupić całe i zmielić w domu w maszynce dodając przyprawy. Do zmielonego dodajemy jajko i formujemy pyszne kotlety. Teraz mięso wkładamy  piekarnika na 180 stopni i grillujemy przez 20 minut. Aby mięso miało mniej tłuszczu, może je odsączyć w ręczniku papierowym.

Ser

Oczywiście ser to pierwszy i główny dodatek do burgera. Możliwy jest ser typu cheddar, ale trzeba widzieć, że to jeden z tłustszych serów. Jeden plaster zawiera do 80 kcal i 7 g tłuszczu. Feta ma to o połowę mniej kalorii. Gdzieś pomiędzy cheddarem a fetą jest Edamski, to pospolity ser, ale całkiem smaczny.

Reszta składników to już kwestia własnego pomysłu i fantazja, choć warto pamiętać o sałacie, cebuli świeżej i prażonej, papryce i ogórkach czy oliwkach. Na sam koniec idzie sos – tutaj także wybór waszego podniebienia. To tyle jeśli idzie o zakupy, przygotowanie do wyższa szkoła jazdy, choć nie jest to parkowanie równoległe.

Przykładowe wykonanie

Na początku kroimy świeżą cebulę. Do tego dodajemy czosnku przepuszczego przez praskę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i osmażamy cebulę z czosnkiem. Potem ozłocone składniki odstawiamy na bok na chwilę. Wołowinę umieszczamy w dużym naczyniu i wbijamy tam jajko, dolewamy 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę wody i zeszkloną wcześniej cebulę. Całość doprawiamy według uznania. Mieszamy całość i tak zrobionego mięsa układamy kotlety. Ich wielkość dopasowujemy do średnicy bułki, pamiętając, że podczas grillowania/smażenia mogą się kurczyć te kotlety.

Nasze mięso grillujemy lub smażymy na patelni. Jedną stronę kotleta przez ok 3-4 min. Smażymy burgery aż nabiorą zapachu i koloru, ale też nie za długo, aby się nie rozpadały.  Prawdziwy burger to soczysty burger! Przygotowane bułeczki kroimy na pół i jeżeli mamy jest możliwość, podgrzewamy te kawałki chwilę, czy to za pomocą piekarnika lub mikrofali. Na koniec bułkę napełniamy dodatkami i burgerem. Smacznego!

image sources

  • burger: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *